Италия глоби Google с 1 млн. евро

Италия глоби Google с 1 млн. евро Според италианския съд с услугата Google Street View компанията нарушава личното пространство на минувачите
Властите в Италия глобиха с 1 млн. евро интернет гиганта Google. Причина за солената санкция е, че от компанията са снимали случайни минувачи по улиците, без ясно да обозначат това.
Става въпрос за популярната услуга Google Street View, която позволява на интернет потребителите да си правят виртуална разходка по улиците на почти всички населени места – не само в Италия, но и в много други държави по света, включително и България. Изображенията се записват най-често от автомобили, снабдени с няколко фотоапарата, които правят 360-градусова панорама на местата, по които минават.

Италианските съдии са преценили, че макар и направени на публично място, снимките все пак са вмешателство в личното пространство. Въпреки че от Google са положили усилия да прикрият самоличностите на хората и са замаскирали лицата им, това си остава нарушение на италианското законодателство, отсъдиха съдиите.
Интернет гигантът често е обект на подобни съдебни процеси. Миналата година германски съд наложи глоба на Google в размер на 145 хил. евро заради нерегламентирано записване на информация от безжични интернет мрежи.

Дата на публикация: 6 април, 2014
Категория: Новини
Ключови думи: Google евро млн. италия Глоби

Показване на още