Факти за еврозоната, които елитът не държи да знаем - разговор лекция с доц. Григор Сарийски

"Трябва да ви кажа, че когато говорим за икономика трябва да имате предвид, че важните параметри изобщо не са икономическите. Най-важния параметър е демографския. Най-важният параметър е какъв дял младо население имате. Колко хора остават в България. Защото ако нямате хора, ако нямате млади хора, кой ще работи, кой ще се занимава с предприемаческа дейност и кой ще потребява най-сетне, кой ще влезе в магазина да си купи нещо?"

Уважаеми зрители и приятели на Консервите,

Безпорно доц. Сарийски е един от най-интересните ни събеседници. Впечатлени сме от нивото на познание на материята и човешкия изказ, с който той обяснява сложните икономически процеси в България, Европейския съюз и Еврозоната и взаимовръзките между тези субекти. За нас това беше много полезен и поучителен разговор, на моменти разтърсващ, като се надяваме да бъде интересен и за всички вас.

Ако ви харесва нашия канал и бихте искали да ни помогнете да продължим да го развиваме, може да ни подкрепите в Patreon:
https://www.patreon.com/konservite

- Споделяйте, харесвайте, коментирайте
- Можете да се свържете с нас на konservite@gmail.com и чрез нашия фейсбук канал - https://www.facebook.com/konservitebg/

Темите:

0:56 Клуб на богатите или? "Това, което се получава в Еврозоната не е благоприятно за страните, които не са подготвени да влезнат там." Какво означава да си подготвен всъщност?

"В момента въпреки приказките за обратното, ние имаме някаква свобода."
"В Еврозоната протича процес, който е много подобен на процесите в България от 97ма и преди 97ма години."

11:57 Защо се получава инфлация при влизане в Еврозоната?

"Великобритания даде лош пример с излизането си от ЕС. Страни като Полша и Унгария почнаха да дават задна и това е всъщност една от най-силните причини за да иска ядрото да ни вкара в Еврозоната - от там излизане няма."

15:42 На каква цена ще купуваме евра при прехода и какво ще се стане със спестяванията ни? "Трудно да се направи точна оценка и да се каже курсът е по-висок или по-нисък отколкото трябва. Проблемът обаче не е в това."
В какво всъщност е?

22:08 Откъде идва давлението ни за влизане в Еврозоната въпреки всички негативи? Все пак и крайното решение го взе правителство с едноцифрен процент одобрение и без референдум по темата.

"Ние в момента нямаме алтернатива, ние не може да оцелеем, ако излезем от един път от ЕС. Ние сме толкова интегрирани в този пазар, износът е някъде около 60-65% насочен именно натам. Така че, ако тръгнем да излизаме от ЕС меко казано ще ни се стъжни. Необходим е дълъг период на адаптация за да може една страна да мисли за излизане от ЕС... Въпросът е, че когато вие влезете в Еврозоната вие дори не може да мислите за такова нещо."

32:26 Като обобщим, влизането в Еврозоната е ли едно прекрасно средство за контрол от големите към малките?

"Само помислете до каква степен е деградирал тоя съюз като погледнете каква личност е сложена в шапката на банковата система на ЕС. Кристин Лагард нали знаете, че беше осъдена? При нас такъв човек трудно би си намерил място в банковия сектор дори и като портиер!"

37:11 Високата цена на ел. енергията и газта. Защо се стигна дотук? Кое би било добра практика, работещи решения и каква трябва да е стратегията ни?

"Когато поддържаме мораториума, това е мярка която може да работи до време. Ако вие през това време не направите нещо с което да стабилизирате процесът, който е тръгнал на зле, то вие сте обречени. А в България не се прави нищо."

50:47 Вдигането на цените на тока и газта имат и ще продължат да имат пагубен ефект за икономика като нашата. Българската икономика сравнена със средноевропейската е около 3 пъти и половина по-енергоемка. Нашият политически "елит" не го ли забелязва и ако да, защо не взима мерки?

"Там е проблемът - България хем има най-енергоемката икономика, хем ние се поставяме на равна нога с всички останали икономики и трябва да се озеленяваме наравно с тях... Цялата зелена сделка е пресметната ужасно."

57:33 Как можем да "отлепим от дъното"? ПП ПП излезнаха с една програма в която акцентът е в/у нулевата корупция, реалистично и достатъчно ли е това?

"Ако погледнете да речем в крайна сметка това, което се опитва да направи правителството, във всичко което беше разписано в проектобюджета за 2022 година на практика виждаме, че те единствено се опитват да се задържат във властта."

Дата на публикация: 15 януари, 2022
Категория: Друго

Показване на още