ФОЛЬКЛОР-1 БОЛГАРИЯ, ВАРНА, КИЧКА ХРИСТОВА и ученики: Детска фолк. студия „Неранза” „Елин Пелин1977”

Детска фолклорна студия „Неранза” при Народно читалище „Елин Пелин1977” – Варна
Кичка Христова – народна певица и диригент
Програма:
„Залюляла се Калинка” https://youtu.be/bRZid5x8AoY
„Мама Янчица пузгуди” https://youtu.be/L83HB_KoQJc

Кичка Христова е една от известните български народни певици, свързала творческия си път с песните на Варненския край. Записала над 20 песни с Народния оркестъра на Българското национално радио, тя и днес продължава своята певческа кариера, съхранявайки още много звучни народни песни, които е включила в музикалните албуми „Ясно слънце”, „Щом запеем и засвирим..”, „За любов и за щур късмет”. През 1980 година К. Христова създава Хоровата фолклорна формация „Неранза” и до ден днешен дирижира с успех авторски обработки на композиторите Филип Кутев, Петър Льондев, Кирил Стефанов, Найден Найденов, Атанас Илиев и др. Ръководител е на квартет „Мартеница”, ХФФ „Галатея”, ГГП „Млади сърца”, 17 години ръководи детски народен хор „Самакитка”, съставен от деца с нарушено зрение. За дългогодишния си творчески път и всеотдайност към народната песен К. Христова е носител на Почетния знак „Принос за Варна”, почетно отличие „Неофит Рилски” на Министерството на образованието, Плакет и диплом на Министерството на културата на Република България. „Песните са нашето вдъхновение и нашето спасение” - казва певицата в едно свое интервю. С универсалния си език изкуството свързва хора от различни възрасти и националности, които с Мъдрост, Вяра, Надежда и Любов ще направят света по-добър, по-красив и по-хармоничен.

УЧЕНИКИ КИЧКИ ХРИСТОВОЙ:
1. Мария Халваджиева
Програма:
„Чичовите коне”
„Мънинка Янка”

Мария Халваджиева се среща с народната песен, благодарение на своята майка, която е дългогодишен участник в народен хор в гр. Горна Оряховица. След като семейството се премества във Варна, Мария се записва в ДФС „Неранза” когато е на седем години. Тръгва с огромно желание по пътя на народната песен, който в последните години и носи престижни награди на национални конкурси. Записва в професионално студио десетки песни. Участва с успех в БНР на Гала концерта на радиоконкурса „Млади фолклорни таланти”. Печели сърцата на почитателите на хубавите народни песни в България, Гърция и Украйна.

2. Моника Михайлова
Програма:
„Години, години”

Моника Михайлова се записва в ДФС „Неранза” когато е в предучилищна възраст. Притежава добър музикален слух, много любов към песента и с упорит труд успешно представя варненската певческа школа на много фестивали и конкурси. В момента е ученичка в Националното училище по изкуства „Добри Христов” – Варна, където учи тамбура, а по пътя на народната песен върви заедно с децата от студията.

3. Михаела Стоянова
Програма:
„Хей, мъри, калъм Калино” https://youtu.be/ewLYf7Vs24o
„Райска яболка от Петрич” https://youtu.be/-g50ablbsUo

Михаела Стоянова се записва в ДФС „Неранза” когато е на пет години. Днес тя е ученичка в VІ клас, продължава по пътя на песента, като едновременно с това учи и народни танци. Харесва песните на Тракия, Странджа, Пирин, но предпочита песни от Варненския край. Има много специални награди на фестивали и конкурси. Представяла е с чест българската народна песен в България, Гърция, Турция и Украйна.

4. Габриела Костадинова
Програма:
„Диляно, моме”
„Излел е Делю хайдутин”

Габриела Костадинова пее народни песни от шест годишна. Първата и среща с фолклора ни стана в ДФС „Неранза” през 2019 година. Притежава изключителен талант и огромна обич към песента. Вече печели своите първи места на престижни фестивали и конкурси. Предпочита хумористичните, но се вълнува и от безмензурни народни песни. Наред с варненски фолклор, изпълнява с любов и песни от Странджа, Пазарджишко, Родопи и Пирин.

Ръководител:
Кичка Христова

Дата на публикация: 18 април, 2021
Категория: Друго

Показване на още