Граница /БГ/

„Граница“ е български игрален филм (военна драма) от 1994 година на режисьорите Христиан Ночев и Илиян Симеонов, по сценарий на Емил Тонев, Илиян Симеонов и Христиан Ночев. Оператор е Пламен Антонов. Музиката във филма е композирана от Теодосий Спасов. Художник е Георги Тодоров-Жози.

Филмът е по действителен случай и е скандален за времето си. Показващ някой доста неудобни истини за армията, границата и строя. На 28 януари 1984 г. комисията за култура и изкуства към министерството на просветата обявява филма за деморализиращ и антисоциален. Като причина са посочени някои голи сексуални сцени и нецензорни реплики през голяма част от филма. Въпреки забраната обаче на 4 февруали 1984 г. три софийски кина решават да направят едновременни прожекции, това са кината „Сердика“, „Одеон“ и „Влайкова“. Интересното е, че впоследствие се разбира, че за тези прожекции е получено разрешение от зам.министъра на културата Асен Капкачев, който впоследствие е назначен като помощник културно аташе в Монголия. Пет минути след започването на прожекциите в горепосочените кина нахлуват десетки милиционери и агенти на 2-ри отдел на ДС. Лентите са конфискувани, имената на служителите и посетителите са записани. В същото време други групи милиционери и агенти нахлуват в кино центъра в Бояна, кино център „Тракия“ в Пловдив и няколко други обекта на националният кино център из цялата страна. Конфискувани са общо 348 от 350 декларирани ленти. Арестувани са режисьорите Христиан Ночев и Илиян Симеонов, продуцентът Пламен Масларов, сценаристите Емил Тонев, Илиян Симеонов и Христиан Ночев. За разпит са задържани всички членове на актьорският състав, както и няколко човека от управлението на кино центъра в Бояна.

Пламен Масларов е осъден на 4 години затвор, Християн Ночев и Илиян Симеоно на по 2 години затвор, а Емил Тонев – на 18 месеца. И четиримата обаче излежават по 3 месеца след което са освободени, но лишени от културните си звания и преназначени в други отрасласли.

Актьорите Филип Трифонов, Велко Кънев, Наум Шопов, Кръстьо Лафазанов, Георги Парцалев и Иван Панев са лишени от културните си звания (получават си ги обратно през 1986 г.) Останалите актьори се разминават с официално мъмрене и глоби от по 4 заплати.

На 1 април 1995 г. легендарният Наум Шопов съобщава, че след повече от десетилетие търсене е открил едно от двете липсващи копия на филма. Повторната официална премиера е направена на 12 април 1995 г. в кино Одеон.

Филма получава множество награди и признания в България и чужбина, сред които: най-добър източно европейски филм за 1985 г. на „Берлинаре“ задочно. Най-добра биографична драма на фестивала в Кан за 1985 г. задочно и за 1995 г. Награда за най-добър балкански филм на фестивала „Юго“ в Пирея за 1995 г. Номинация и второ място при „Златния глобус“ за най-добра европейска биографична драма за 1995 г.

Роли във филма изпълняват актьорите:

Петър Попйорданов – Попа
Елена Петрова – Циганката
Мариан Вълев – Красавецът
Наум Шопов – Капитанът
Николай Урумов – Стойнешки
Христо Димитров-Хиндо – Лудият
Кръстьо Лафазанов – Готвачът
Юри Желязов – Малкият
Васил Василев-Зуека – граничар „Смазката“
Евгений Джуров – Джуров
Стефан Денолюбов
Иван Панев – Дългия
Огнян Желязков
Пламен Бакърджиев
Георги Мамалев – Буцата
Ивайло Палмов

Дата на публикация: 26 април, 2019
Категория: Друго

Показване на още