Картините в „Нотр Дам“ не са увредени от пожара - ще ги преместят в Лувъра

Картините в „Нотр Дам“ не са увредени, ще бъдат възстановени бързо.Всички картини от готическата катедрала „Нотр Дам“ в Париж, повечето от които датирани от XIV век, са били пощадени от огъня. Те ще бъдат преместени в музея Лувър и там ще бъдат почистени и реставрирани.

Франк Ристер – министър на културата на Франция:
„Тези картини ще бъдат свалени, преместени в обезопасени хранилища при подходящи условия за съхранение. Те не са били увредени при пожара. Ще ги почистим, премахнем праха, изсушим от количеството вода, което са попили. Но като цяло произведенията на изкуството не са пострадали особено“.

Камиони започнаха пренасянето на ценните произведения на изкуството в културния институт, където ще бъдат проведени при изключителни мерки за сигурност възстановителни работи – в рамките на един ден.
Около 90 процента от безценните реликви и произведения на изкуството в катедралата бяха спасени в понеделник, когато покривът ѝ бе обхванат от пламъци. Те бяха евакуирани на сигурни места, обяви застрахователният регулатор Мишел Онор.
Работниците изчакаха пожарникарите да обезопасят арките на храма, които все още са пълни с чакъл и изгорели греди, преди да пристъпят към местенето на творбите.

Дата на публикация: 21 април, 2019
Категория: Друго
Ключови думи: не Ще са бързо бъдат Картините „Нотр Дам“ увредени възстановени

Показване на още