Как се строят палати от просене! Деветима арестувани след акция "Просяци" във Видинско

Как се строят палати от просия - АКЦИЯ „ПРОСЯЦИ” 9 арестувани във Видинско.9 души са били задържани след спецакцията във Видинско днес, която беше извършена от прокуратурата, МВР и ГДБОП. Акцията беше насочена срещу организирана престъпна група, която се занимава с трафик на хора с цел просия и пране на пари, съобщиха от държавното обвинение.

Групата е изпращала предимно жени и деца в Кралство Швеция с цел просия и кражби. Има данни и за лихварство. Към момента са задържани деветима души от ромски произход, повечето от тях - жителите на село Дреновец, потвърди заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Извършени са обиски, претърсвания, изземвания, разпити на свидетели. Иззети са луксозни автомобили. Ще бъде направена проверка и за законността на къщите на задържаните, каза още Гешев. Инспекции ще извършват и КПКОНПИ и НАП.

Гешев уточни, че събраните пари са били инвестирани в скъпи коли и къщи, които вече са иззети. Той подчерта и че ще има разследване за пране на пари, ще бъде назначена проверка на сградите и приходите на лицата.

Претърсени са били 9 адреса, а някои от задържаните имат и роднинска връзка.

„Ангажирали сме ДНСК, която ще извърши съвместно с общината, цялостна проверка на сградите, за законността на пристройките. Ангажирали сме и НАП, които ще извършат проверка на придобитото от лицата с оглед на техните приходи. Съмнявам се, че могат да бъдат доказаните тези приходи“, посочи Гешев. „Съмнявам се, че с ТЕЛК, със социално помощи и без да имаш нито един работен ден, можеш да строиш такива сгради и да придобиваш тези коли“, коментира той.
По думите му разследването по случая е от 2-3 месеца. Основно задържаните са от село Дреновец. Гешев отбеляза, че до този момент няма информация дали в просията са били включени и деца.
По думите му, в понеделник или вторник ще бъде даден брифинг от Специализираната прокуратура и ГДБОП, където ще бъде изнесена повече информация по случая.

Дата на публикация: 21 април, 2019
Категория: Новини
Ключови думи: от се Как във Арестувани Строят акция Видинско просия палати „ПРОСЯЦИ”

Показване на още