Въоръжени атаки срещу джамии в Нова Зеландия с десетки жертви (ВИДЕО)

Въоръжени атаки срещу две джамии в Нова Зеландия, има жертви. Атаки срещу джамии в Нова Зеландия с десетки жертви (ВИДЕО) Въоръжени нападения са извършени срещу две джамии в Нова Зеландия. Има десетки жертви, задържани са четирима.
Нападенията са станали в град Крайстчърч в петъчния ден за молитва. Новозеландските власти потвърдиха за 40 загинали и 20 тежко ранени при стрелбата.
„Това може да бъде описано само като терористично нападение, добре планирано", обяви министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн. Тя допълни, че две взривни устройства, свързани със заподозрени превозни средства, вече са открити и обезвредени.
Според местни медии първият задържан е крайнодесен радикалист от Австралия и е написал манифест срещу имигрантите и исляма.

Полицията действа в отговор на много сериозен и трагичен инцидент в централната част на Крайстчърч", посочи представител на силите на реда по-рано, цитиран от БТА. Загиналите в стрелбата са най-малко 27, посочва сайтът "Отаго дейли таймс", цитиран от ТАСС. В болниците на града са закарани поне 30 души, допълва изданието.
По информация на българското посолство в Канбера към 9:30 ч. българско време няма данни за загинали български граждани при стрелбата срещу двете джамии в Нова Зеландия. Мисията ни е в постоянен контакт с новозеландските власти, които извършват проверка на самоличността на извършителите и пострадалите.

Дата на публикация: 18 март, 2019
Категория: Новини
Ключови думи: две срещу има нова Зеландия жертви въоръжени атаки джамии

Показване на още