Скандално изкуство! Изложба - Пърформънс с русалки в София, покрити с колбаси, предизвика скандал!

„Голямото плюскане“ – пърформанс или пир по време на чума?
Вълна от коментари след ретроспективната изложба на българската художничка Ода Жон в Националната галерия.Изкуство? Тела от шунка и луканка посрещнаха ценители в Националната галерия.Пищно подредена маса с покрити с мезета изкуствени човешки тела посрещна ценители на изкуството в Националната галерия в столицата.Снимки от "пърформанса", съпътстващ изложбата на българската художничка Ода Жон, обиколиха социалните мрежи и предизвикаха иронични коментари.

По масите в красивия салон на галерията са подредени покрити с шунка, филе и луканка тела, завършени "артистично" с глави от карфиол. Тъй като подобна стилистика би паснала по-скоро на мутренска софра, отколкото на арт събитие, вечерята вече няколко дни е обект на разпалени коментари.

От галерията не мислят, че телата от шунка са гаф. Те са част от провокативен пърформанс, част от първото представяне на художничката Ода Жон пред родна публика. "С пърформанса изложбата оживява като жива картина. Тя е част от целия проект", обясниха пред OFFNews от галерията.

Пърформънсът „Вечеря - натюрморт“ е замислен и изпълнен в синхрон със стилистиката на творбите на Ода Жон. Той дооформя или завършва събитието изложба, където виждаме живопис, а пърформънсът придава действие на образите, които наблюдаваме в картините и. Така той активира не само живописта и, но и въвлича зрителите /неосъзнато/ в една активна позиция на участници в авторовия замисъл и изгражда една жива действаща картина с живи участници и предмети /храната/. В този смисъл авторката умело и прецизно структурира своя пърформативен натюрморт – инсталация без да накърнява личното пространство на зрителя, който е превърнат в протагонист на тази творба без да знае и без да бъде обременен от указания, или ролеви задания, уточняват от галерията във връзка с интереса към събитието.

Дата на публикация: 27 ноември, 2018
Категория: Новини
Ключови думи: София предизвика Изложба Скандал Русалки колбаси покрити Пърформънс

Показване на още