Кога е Първият учебен ден по света и в Европа ?!

Първият учебен ден по света - Първият училищен звънец отдавна би в голяма част от Европа. На 1 септември в Чехия, Русия и бившите съветски републики децата прекрачиха прага на школото. На много места в Русия беше отслужен молебен за началото на учебната година, а свещениците ръсеха със светена вода, изричайки молитва за здраве, благополучие и укрепване в пътя на знанието. В първия ден на септември и полските деца нарамват учебниците. Интересно е, че според тамошния обичай не те носят букети на учителите, а класната ръководителка им подарява по едно цвете.

Очаквано в по-северните страни и райони учебната година започва още през август.
«Знанието е сила!» – е казал Юлий Цезар. В родината му – днешна Италия, обаче децата не бързат да се впуснат в училищния живот преди първи октомври. В Гърция малчугани и подрастващи влизат в класните стаи в средата на август.

Във Франция и Великобритания училищата сами решават според педагогическите си планове кога да започне учебната година. Затова в някои градове класните стаи се оживяват на първи септември, другаде на 15-и. На Острова малчуганите чуват първия училищен звънец на 5-годишна възраст. Във Франция пък учениците са най-облагодетелствани откъм ваканции. Те почиват малко след първите занятия – от 21 до 30 октомври, след това за Коледа от 24 декември до 3 януари. Ски ваканцията също е бонус за френските ученици от 7 до 14 февруари, след това се отдават на почивка за Великден. В училищния план са предвидени и два неучебни дни - официални празници на школото с разрешението на кмета.

В Дания децата са най-ощетени от тази гледна точка. Малолетните поданици на кралството почиват само месец и половина – юли и първите 15 дни на август, след това отново залягат над учебниците.

Най-щастливите първокласници може би живеят в Германия. На откриването на учебната година те получават големи хартиени конуси Schultüte (буквално от немски – „училищна фуния”), пълни с лакомства и дребни подаръци. Тази традиция започва още през XIX век. Заради все по-актуалните изисквания за здравословно хранене обаче все повече родители пълнят конусите с училищни принадлежности, играчки и плодове. Самите първокласници си правят конуса. До двора на училището обикновено ги изпраща цялото семейство. Там директорът ги посреща с приветствие, а по-големите ученици - с песни. В Германия няма една дата за откриване на учебната година. А на колко години децата ще влязат в класните стаи е избор на родителите - някои ги пускат на 5 години, други изчакват да навършат 6.

Дата на публикация: 17 септември, 2018
Категория: Новини
Ключови думи: по Света Първият Ден учебен

Показване на още