България и Румъния със спешни мерки за борба с африканската чума

България и Румъния със спешни мерки за борба с африканската чума.В България е установен първи случай на африканска чума по свинете.Първи случай на африканска чума по свинете в България беше потвърден днес, след като бяха взети проби в провадийското село Тутраканци, съобщава "Фокус". На специална пресконференция във Варна представители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърдиха, че пробите са положителни.
В селото има засилено полицейското присъствие, след като беше издадена забрана за придвижването и транспорта на свине. Със заповедта на директора на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна Златина Димова е наложено временното ограничение в 3-километровата зона от района. В населените места в района ще започне преброяване и актуализация на данните за домашните свине и животновъдните обекти. Ще се правят и ежеседмични клинични прегледи.
Животните ще бъдат умъртвени веднага
В засегнатия животновъден обект са отглеждани общо 7 прасета за угояване. Животните ще бъдат умъртвени, а собствениците им ще получат обезщетение
На извънредна пресконференция изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев уточни, че още тази вечер животните ще бъдат умъртвени. По думите му през последните две години държавата се опитала да направи всичко възможно чумата да не влезе в България, но вирусът бил "изключително агресивен и устойчив."
Всичко, което трябва да знаете за:
Чумата по животните (61)

"Мерките, които взимаме, са най-вече да опазим индустрията, иначе ще има сериозни икономически последици. Ние имаме изключително добра индустрия, която като мениджмънт се равнява с най-развитите страни. Опасността идва от прасетата от "заден двор", защото практиката е такава, че стопаните обикновено правят единичен опит да си лекуват прасетата и ако това не се случи, ги приколват", каза още той и обясни, че африканската чума не е опасна за хората.
Как се предава вирусът
"Най-често заразата се предава чрез месото. Вирусът се предава и от опаковки, в които е имало заразено месо. Затова сме предвидили мерки, свързани с контрол върху обсегите, които са около сухоземната граница с Румъния, и с контрол по внасянето на месо от свине. Но рискът е огромен, защото хващаме не само продукти, а и месо в багажници на автомобили – хората са тръгнали на почивка и си носят храна за пикник", добави Илиев.
"Затова и с АПИ сме се разбрали всички паркинги, където спират автомобилите, да бъдат почиствани и боклуците да бъдат своевременно унищожавани. Под контрол са и корабите и фериботите. Това се отнася за всички граници на България", обясни още Илиев.
Това е трети случай със съмнения за африканска чума по свинете, като предишните два сигнала след съответните лабораторни изследвания показаха отрицателни за чумата резултати.
Областният управител на Варна Стоян Пасев ще свика спешно заседание на Областния кризисен щаб по бедствия и аварии. Вече е забранена търговията, придвижването и транспорта на домашни свине в областта с изключение на тези, предназначени за незабавно клане и след разрешение от официален ветеринарен лекар или на такива преминаващи транзит.
Новината за първия случай на африканска чума по свинете в България идва само три дни след завършването на телена ограда по сухоземната граница между България и Румъния. Идеята е защитното съоръжение да предпазва от навлизане на диви прасета след като в Румъния бяха установени огнища на чума по свинете.

Дата на публикация: 10 септември, 2018
Категория: Новини
Ключови думи: България За със борба Румъния Мерки Спешни Африканската чума

Показване на още