13-годишно дете и баба му сред жертвите на трагедията край Своге - 16 души загинаха, 21 са транспортирани в болница

Детето, пътувало в преобърналия се автобус, е сред загиналите.13-годишно дете е сред жертвите на трагедията край Своге .16 души загинаха, 21 са транспортирани в болница след преобръщането на автобуса.27 август е обявен за национален ден на траур.
България
Инциденти 26 август 2018, 09:41, oбновена в 20:10 26800
3
Още по темата

Автобус се обърна в Искърското дефиле, 16 души загинаха
Преди 1 ден

Общо шест души остават в тежко състояния след тежката катастрофа край Своге, при която 16 души загинаха, стана ясно от изявлението на здравния министър днес.

"15 линейки стигнаха навреме и извозиха ранените. Направени бяха всички изследвания. Осигурени бяха необходимите медикаменти, както и необходимата кръв за всички групи, така че да не се стигне до критична ситуация", обясни Кирил Ананиев на брифинга след спешната среща на институциите в Министерския съвет.

Още от изявлението му вижте и във видеото малко по-долу.

Детето, което е пътувало в преобърналия се край Своге автобус, е сред загиналите. То е на 13 години и е от Световрачене. Загинала е и неговата баба. Това потвърди за NOVA кметът на селото Светла Николова.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Именно оттам са и повечето от хората, пътували в автобус, който в събота сутрин тръгва за екскурзия.

Разказ от първо лице

Един от медиците от Спешна помощ, който е сред първите, които пристигат на мястото на инцидента край Своге, разказа пред NOVA какво е видял, когато е пристигнал на мястото на катастрофата:

"Беше една огромна човешка трагедия. Виждал съм какво ли не, но това беше наистина трагедия”, каза д-р Владимир Кръстев.

"Валеше много пороен дъжд и въпреки всичко стигнахме за около 20-25 минути”, разказва той.

Когато д-р Владимир Кръстев пътува към мястото на инцидента, дори не си представя какво ще види.

"Това, което аз видях, беше един автобус, който не можеше да се разбере каква марка е. Толкова беше смазан. Беше паднал от магистралата в пропастта, някъде около 20-25 метра. Около автобуса имаше човешки тела”, казва още лекарят.

На място оказали помощ на ранените. Д-р Кръстев и екипът му качват в линейката около 50-годишна жена.

"С множество наранявания и охлузвания, не знаеше къде е и какво е станало. С пълна амнезия за случвалото се”, допълва д-р Кръстев.

Въпреки дългогодишния си опит, той казва, че с такава гледка никога не се свиква.

Жертвите, ранените

В автобуса пътували 34 души с водача. Жертвите са 16 - на място са загинали 13 човека, по-късно на път към "Пирогов" починали още двама. Една жена е издъхнала, след като е приета в болнично заведение в Своге. 21 са ранените и те са транспортирани в различни болници. Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев. Сред тях има и хора от колите, участвали в катастрофата.

Здравното министерство изпрати до медиите подробна информация за състоянието на пострадалите при катастрофата в Искърското дефиле.

МВР от своя страна отвори телефона линия, на която близки на пострадалите могат да получат повече информация - 02 982 50 39.

Какво е състоянието на пострадалите - здравното министерство публикува информация

• УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" - осем пострадали са транспортирани към лечебното заведение. Един е починал по време на транспорт. Втори починал при приема в болницата поради състояние, несъвместимо с живота. Състоянието на хоспитализираните пациенти е:

- 64-годишна жена с инициали С.П. – с тежка гръдна гръдна травма, интубирана, на изкуствена белодробна вентилация;
- 72-годишна жена с инициали М.Г. - с тежка гръдна травма, тежка фрактура на гръбначен стълб, интубирана, на изкуствена белодробна вентилация;
- 74-годишна жена с инициали К.Т. - с тежка гръдна травма, черепно-мозъчна травма, интубирана, на изкуствена белодробна вентилация;
- 60-годишна жена с инициали С.К. – с гръдна травма с фрактури на ребра, фрактура на гръбначен стълб, фрактура на крайници;
- 71-годишна жена с инициали Д.Д. – с тежка фрактура на долни крайници и таз;
- 52-годишна жена с инициали С.Г. - с черепно-мозъчна и лицево-челюстна травма.

• УМБАЛ "Света Анна" - шестима пострадали, от които пет жени и един мъж:

- 66-годишна жена с инициали Л.Ф. – хоспитализирана в Хирургична клиника без опасност за живота. Пациентката е в съзнание;
- 62-годишна жена с инициали З.Х. – на апаратна вентилация, в тежко състояния, след операция;
- 57-годишна жена с инициали В.П. – в стабилно състояние без опасност за живота. Пациентката е в съзнание;
- 52-годишна жена с инициали Б.А. – с комоцио, в стабилно състояние без опасност за живота;
- 65-годишна жена с инициали Е.Б. – в стабилно състояние, в съзнание, без опасност за живота;
- 61-годишен мъж с инициали Л.Х. – в съзнание, в стабилно състояние.

• ВМА – двама пострадали:

- 62-годишна жена с инициали С.М. – в стабилно състояние, с множество контузии, без фрактури. Пациентката е контактна;
- 30-годишен мъж с инициали С.В. – в тежко, но стабилно състояние с черепно-мозъчна травма, гръдна и шийна травма, фрактура на рамо и на лумбални прешлени. Пациентът е контактен и е настанен в реанимация.

• УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“ – един пострадал:

- 59-годишен мъж с инициали Г.Г. - с множество охлузвания и рани в областта на тялото и главата, с комоцио. Пациентът е в съзнание и остава в лечебното заведение за активно наблюдение.

Екипите на филиала за спешна помощ в Своге, заедно с дежурните от МБАЛ-Своге, са оказали помощ на десетима пострадали при инцидента пътници. На мястото на катастрофата се е отзовала и линейката на общинската болница в Своге. След обработване всички пациенти са транспортирани до болниците в София.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е в постоянна връзка с директорите на лечебните заведения. Веднага след инцидента той посети „Пирогов“ и Окръжна болница, където се запозна със състоянието на пострадалите и с работата на медицинските екипи.

Министър Ананиев изказва благодарност към екипите на центровете за спешна медицинска помощ в София, Враца и Монтана, и на лечебните заведения за навременно оказаната медицинска помощ и за проявения професионализъм. В лечебните заведения през нощта работиха дневните и нощните смени. Отзоваваха се и медици, които не са дежурни. Бяха разкрити и допълнителни реанимационни легла. Кирил Ананиев съобщи, че Националният център по трансфузионна хематология разполага с достатъчни количества кръв от всички кръвни групи. Създадена е необходимата организация и екипи за кръводаряване са в готовност да обслужат всички желаещи да дарят кръв.

В "Пирогов” дойде и държавният глава Румен Радев, който заяви, че за да се преборим с войната по пътищата, са нужни взаимни усилия от всички страни.

Жителите на Световрачене изкараха безсънна нощ

Кметството остана отворено, а служителите работиха до късно. Там прииждаха близки на пътуващите в автобуса. Те искаха да научат повече информация за състоянието на близките си.

Служителите на кметството изготвяха списъци. До момента са събрани данните на 19 от пътниците. За един от тях вече я ясно, че е сред загиналите. Другите 18 са ранени. 15 човека обаче все още липсват от списъците.

Към 8.00 часа сутринта вчера автобусът е спрял близо до кметството. Хората слизат, за да си вземат нещо за из път. Всички са били в приповдигнато настроение и са нямали търпение да започне еднодневната им екскурзия до манастир "Седемте престола”.

Екскурзията е организирана от пенсионерския клуб и такива са се правили почти всеки уикенд. На нея е имало около 15 души от певческия състав на селото. Имало е и едно дете на 13 години. То е сред загиналите.

До късно снощи хората прииждаха в кметството с надежда да намерят информация за свои близки и роднини, тръгнали на екскурзия с фаталния автобус.

Какво разказват близките на пострадалите - вижте във видеото:

Панихида за жертвите в катастрофата ще отслужат в понеделник в манастира "Седемте престола".

Светата обител е била цел на екскурзията с катастрофиралия автобус край Своге.

Около час преди тежкия инцидент хората са дошли в манастира, за да запалят свещ. От кадрите там се вижда как автобусът спира на паркинга, а хората слизат да разгледат "Седемте престола".
Игумен в манастира разказа, че екскурзоводката е приканвала хората да тръгнат по-бързо, тъй като времето се разваляло.
От светата обител поднесоха съболезнования на близките на жертвите и се молят за здравето на ранените.
27 август е обявен за национален ден на траур.

Дата на публикация: 27 август, 2018
Категория: Новини
Ключови думи: се На 16 сред са след души автобуса Автобус 21 болница загинаха детето Загиналите пътувало преобърналия транспортирани преобръщането

Показване на още