105 г. честваме от изкачването на връх Олимп с Google Doodle

105 г. от изкачването на връх Олимп честваме с Google Doodle Днес се навършват 105 години от първото изкачване на най-високия връх на планината Олимп - Митикас. Митикас е вторият по височина връх на Балканския полуостров. Планината е обявена за национален парк.
Макар и да не е най-високият връх дори в рамките на региона - той е втори по височина на Балканите след Мусала, върхът се радва на особен интерес в Европа и по света заради митичния си ореол. В гръцката митология той е домът на олимпийските богове и има символно значение в световната култура, пише news.bg. Митикас, наричан още Пантеон, висок 2 917 метра. Изкачен за пръв път на 2 август 1913 г. от Христос Какалос, ловец на диви кози. На гръцки името Митикас означава "нос" - то е дадено на върха заради формата на силуета му. Освен като митичен дом на олимпийските богове, планината Олимп е забележителна с богатата си флора. Тя е обитавана от няколко ендемични вида. В древногръцката митология, Олимп е домът на Олимпийските богове, основните богове в гръцкия пантеон. Най-високият връх на Олимп e Митикас, което на гръцки означава нос.

Дата на публикация: 2 август, 2018
Субтитри от: Orchydee
Категория: Новини
Ключови думи: Google от се На по За днес г. Години национален Вторият връх планината първото Doodle височина Олимп 105 Изкачване обявена навършват Честваме изкачването Балканския най-високия Митикас Митикас. полуостров.

Показване на още