Винетка уикенд какво е! Уикенд винетка! Глобата – 24-часов стикер

За почивните дни: Уикенд винетка! Глобата – 24-часов стикер
Отпада идеята да има и дневна винетка за леките коли.Глобата за пътуващите без винетки по пътищата ще важи като 24-часов стикер, който му дава право да довърши пътуването си, съобщава "Монитор".

Това е записано в предложени от ГЕРБ промени в Закона по пътищата, които са внесени днес в парламента.

Редакцията на нормативния акт предвижда и уикенд винетка, която да важи събота и неделя.
От МРРБ уточниха, че след приемане на промените в закона ще се напише наредба, която ще бъде предложена на широко обществено обсъжда.Измененията дават законовата рамка, която да позволи за ползване на пътищата в страната да се плаща на база изминато разстояние - за автобусите и камионите, и време за ползване за леките и лекотоварните автомобили с обща маса до 3,5 т.

Предложенията предвиждат електронните винетки да са с валидност една година, три месеца, месец, седмица и уикенд, като те ще могат да се валидират и след датата на закупуване.

От тях към момента не съществува единствено тази за петък, събота и неделя. От предложението изглежда, че е отпаднала идеята да има и дневна винетка за леките коли.

Предвидено е електронните винетки, както и пътните такси за изминато разстояние да могат да се плащат по електронен път, с банкови карти, с карти за гориво, както и в брой в определени пунктове.

При тол-таксата е предвидено тя да зависи от екологичната категория на превозното средство.

За винетките за леки коли е записано, че от 1 септември 2018 г. те трябва да бъдат валидирани до 30 дни след закупуването им.

Дата на публикация: 13 юли, 2018
Категория: Друго
Ключови думи: какво Уикенд е! стикер винетка глобата винетка! 24-часов

Показване на още