Екзекутираха най-известния терорист в Япония -Japan executes cult members behind deadly 1995 sarin subway attack

Екзекутираха най-известния терорист в Япония -Japan executes cult members behind deadly 1995 sarin subway attack.Япония екзекутира най-известния си терорист – той е отговорен за химическа атака в Токио през 90-те.Япония екзекутира най-известния си терорист Шоко Асахара. Заедно с това бяха изпълнени и смъртните присъди на шестима негови последователи от религиозното движение „Върховната истина на Аум“. Подсъдими по различни обвинения са и други членове на сектата, която е отговорна за най-голямата химическа атака в историята на страната.
7 от членовете на сектата „Върховната истина на Аум“, сред които и нейният гуру Шоко Асахара, са екзекутирани в петък сутринта в затвор близо до Токио. Това съобщи японското правителство. По традиция в страната не се дава предварителна информация за изпълнението на смъртни присъди. Те се потвърждават постфактум от Министерството на правосъдието.
Предвожданата от Асахара секта стои зад атаката с бойното отровно вещество зарин в токийското метро през 1995 г. При нападението загинаха 13 души, а повече от 6 хиляди пострадаха. След това сектата направи и няколко опита за покушение с циановодород. Лидерът и приближените му бяха осъдени на смърт преди години. Изпълнението на присъдите беше отлагано многократно, докато през януари тази година съдът не разгледа и последното обжалване по делото.
В смесица от индуиски, будистки и християнски вярвания, движението „Върховната истина на Аум“ прави различни предсказания за края на света. В годините преди нападението в Токио сектата имаше десетки хиляди последователи. Днес, в по-скромни мащаби и отрекла се от Асахара, тя все още съществува.

Дата на публикация: 6 юли, 2018
Категория: Новини
Ключови думи: Behind Япония ATTACK терорист Cult 1995 Deadly Subway Members Екзекутираха най-известния -Japan executes sarin

Показване на още