Българското хоро по света - Наши сънародници ще танцуват в над 25 държави

Българското хоро по света - Наши сънародници танцуват с над 25 държави.Хиляди нашенци в над 25 държави ще танцуват традиционно българско хоро, за да отбележат празника на светите братя Кирил и Методий. По инициатива на Министерството на образованието и науката (МОН) в различни точки по света ученици от български неделни училища, както и техни учители, родители и приятели ще се съберат, за да почетат родните традиции и култура като част от инициативата "Розите на България".
Идеята ще подкрепят над 50 български неделни училища в чужбина: в Австралия, Австрия, Белгия, Бразилия, Великобритания, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Казахстан, Канада, Кипър, Мароко, Молдова, Обединени арабски емирства, Румъния, Русия, САЩ, Словакия, Сърбия, Украйна, Унгария, Франция, Чехия, ЮАР и др. Те ще се включат в специално организирани събития, чрез които ще отбележат празника на българската азбука.
Танцови състави към българските неделни училища ще поканят всички присъстващи да се хванат за ръце и да извият традиционно българско хоро под звуците на емблематичната "Празнична сюита" в изпълнение на оркестъра на Българското национално радио и ансамбъл "Тракия". В рамките на инициативата всяко училище ще има възможност да организира други изяви на децата, базари, изложби на рисунки, резултати от конкурси, пленери и др. Но основният елемент от празника ще бъде българското хоро, което ще се извие на открити и оживени места в различни градове в чужбина.
"Вярваме, че каузата ни ще обедини нашата общност по целия свят и заедно ще почетем един от най-светлите празници - деня на светите братя Кирил и Методий. Каним всички наши сънародници да подкрепят инициативата в името на съхранението и разпространението на българския език и култура по целия свят", заяви Деница Сачева, зам.-министър на образованието и науката.
Проектът се организира в партньорство с Министерството на външните работи и съответните дипломатически представителства, Министерството на културата и Държавната агенция за българите в чужбина.

Дата на публикация: 11 май, 2018
Категория: Новини
Ключови думи: по Света над Наши Танцуват хоро 25 държави българското сънародници

Показване на още