Празнуваме ден на реставратора! Реставратор влезе в Божи гроб ! Ο Τάφος Του Ιησού | Ντοκιμαντέρ

гръцки реставратор, който е първият човек, влизал в гроба на Христос от 1810 година насам, съобщава „Грийк рипортър“, цитиран от блиц.бг. „Почувствах страхопочитание. Почувствах се нереално. Разплаках се, когато открих, че съм дошъл, защото Господ го е поискал. И не бях особен почитател на вярата“, разказва Петрос Халофтис-Ригас от град Мегара, експерт по реставрациите, който е работил в Божи гроб в храма „Възкресение Христово“ в Ерусалим.

Причината, поради която гробницата е отворена и циментирана, е била водата, която е можело да мине през зидарията и да унищожи това, което е вътре, обяснява 49-годишният мъж. „Аз бях единственият, който влезе. Гробът не беше отварян от 1810-а, когато е изграден свещен саркофаг, за да го предпази. Оттогава не е отварян“, добавя реставраторът. Веднага след като слязъл, подушил нещо като смирна - миризма, която не може да се сбърка. „Мястото мирише на смирна така или иначе, тъй като монасите я използват из целия храм „Възкресение Христово“. Но тази миризма беше различна. Нещо уникално, което не съм усещал преди“, споделя той.
Халофтис-Ригас разказва и за друга странна подробност около Божия гроб. „В зидарията отзад, в стената, на височина около 2 метра, открих дървен клин, дълъг около 20 см, който имаше много приятна миризма, която се носеше три дни. Беше там от 200 години. Нормалното е да мирише на изгнило. Но ухаеше приятно.“

Дата на публикация: 17 април, 2018
Категория: Пътуване и събития
Ключови думи: На Ден влезе гроб Празнуваме Божи του реставратора! Реставратор Τάφος Ιησού Ντοκιμαντέρ

Показване на още