Лазаровден е! Честит Лазаровден и имен ден на Лазар, Лазарка, Лазарин, Лазарина.

Лазаровден е! Честит Лазаровден и имен ден на Лазар, Лазарка, Лазарин, Лазарина.Лазаровден или Лазарница е християнски празник, кръстен на Свети Лазар.
В Новия Завет Лазар e ученик на Христос и брат на Мартa и Мария-Магдалина, кoготo Исус извежда от гроба и възвръща към живот.
Според преданието Лазар живее още 30 години и умира като епископ на гр. Китон (остров Кипър). Самото име на светеца е символ на здраве и дълголетие. На този ден се изпълняват обичаят лазаруване и поминалните обреди.
Според вярванията в Североизточна България на Връбница "разпускат, пускат умрелите" от гробовете. За да засвидетелстват почитта си към тях, устройва се Лазарската задушница.

В навечерието на Лазаровден жените ходят на гробището, прекадавят и преливат с вино гробовете на своите близки и раздават за душите им рангелов кравай, жито.
Същата вечер или на Лазаровден всяка стопанка раздава в селото малки просфорки съобразно с броя на починалите, но винаги нечетно число.
Вярването за разпускането на мъртвите поражда и паленето на огън при гробовете, което се извършва преди изгрев слънце на Връбница.
В лазаруването участват моми и момичета, които започват да се готвят още от постите, групират се по възраст и по чети.

Дата на публикация: 30 март, 2018
Категория: История и нации
Ключови думи: На Ден Честит Лазар имен Лазаровден Лазарка Лазарин Лазарина.

Показване на още