Българи работят върху соларен самолет на бъдещето - Twin Ray, е първият по рода си и е вдъхновен от рибата скат

Постижение за България - Българи разработват соларен самолет на бъдещето 2018 г.
Българи работят върху самолет на бъдещето, който ще се захранва от соларни батерии. С изобретението си те се състезават в конкурс на "Боинг",
Самолетът, наречен Twin Ray, е първият по рода си и е вдъхновен от рибата скат. Twin идва от английското близнаци, защото изобретателите - IT специалистите Добромир и Явор, са като братя.
Явор работи по проекта в България, а Добри търси финансиране в Италия.
Те планират да разположат върху летателния апарат 3000 соларни панела, които ще се зареждат от слънцето. Това ще дава възможност да се измине разстояние от 400 км.
Самолетът е създаден на принципа на легото.
"Продаваме комплект от части, които пилотът може да сглоби сам, по този начин може да пилотира много по-бързо, отколкото един нормален самолет", пояснява Явор Христов.
Самолетът ще промени пътническите полети и транспортните услуги.
"Използва автономна система, която да прави доставки до близки острови - такива острови много често нямат достъп до гориво и до поща", разказва още Явор Христов.
Twin Ray е допуснат до финала в конкурса на "Боинг".
Наградата за победителя е както финансова - 30 000 евро, така и нематериална под формата на менторство.
Миналата година първият соларен самолет Solar Impulse направи пълна обиколна на земята. За разлика от него Twin Ray е по-бърз и е проектиран за двама души.
"Добри откри, че много инциденти в самолетите стават понеже хората си правят селфита по време на полета. Ще вградим в самата кабина камери, които да помагат за правене на селфита без пилотът да се разсейва." - коментира Явор.
Ако се намерят инвеститори, Twin Ray ще бъде факт през 2020 г.

Дата на публикация: 10 януари, 2018
Категория: Новини
Keywords: България На За Бъдещето г. самолет Българи постижение 2018 Разработват соларен

Показване на още