8 Април - Лазаровден 8 дни до Великден - честваме Лазаровден 2017 г.

8 Април - Лазаровден-На 8 април Православната църква отбелязва църковния празник Лазаровден. Имен ден празнуват всички, които носят имената Лазар, Лазарка, Лазарин.
На този ден групи от по шест-седем момичета на възраст от 10 до 16 години, облечени в невестински костюми и закичени с венци и китки, обикалят домовете в селото, като пеят обредни песни.

Отбелязваме светли християнски празници - с върбови клонки и хоро

Лазаровден е подвижен християнски празник. Празнува се винаги в събота 8 дни преди Великден и е посветен на плодородието, любовта и възраждащата се за нов живот природа.

Върбови клонки
Обичаите повеляват празникът да бъде посрещнат с върбови клонки, които носят здраве на дома. Така както коледарите обикалят и сурвакат, така и на този традиционен момински празник всички неомъжени девойки от селото се кичат със зелени върбови клонки и плетат венци от тях, които ще красят входните врати на другия ден, когато е Цветница.

Лазарките
И какъв ще е този Лазаровден без момите лазарки, които се преобличат с традиционни носии, обикалят селото от къща на къща, пеят обредни песни и разпръскват енергия, здраве и щастие. Стопаните пък ги даряват с яйца, пари, плодове и дребни подаръци.

Историята говори...
В миналото се е вярвало, че мома, която не е лазарувала не може да се омъжи. Затова обичаят е бил задължителен за всички неомъжени девойки. А на този ден пък младите момци са използвали момента за да предложат брак на своята избраница.


Лазаровден е празник на нивите и горите, но и празник

Дата на публикация: 8 април, 2017
Категория: Новини
Ключови думи: Всички Ден които Лазар празнуват Имената имен Лазаровден АПРИЛ Лазарка носят Лазарин.

Показване на още