Утре е Никулден! 6 Декември - Свети Николай Мирликийски Чудотворец (Празнуват именници, рибари, банкери и търговци)

Утре е Никулден! 6 Декември - Свети Николай Мирликийски Чудотворец (Никулден) Никулден е един от важните православни празници. Приблизително 200 хил. души в страната носят името Николай, Николина и производни на тях.
Най-често срещаното име е Николай с 95 123 души, носещи това име в България. Второ по популярност е Никола - 39 613 души, а на трето място са жените с име Николина. Те са 15 305 души. Следват Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю.Никулден е! Празнуват именници, рибари, банкери и търговци
На Никулден имен ден празнуват и жените, носещи името Ненка, които в България са 2054 и мъжете, кръстени Ненко – 1412 души.

Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.
Празникът се отбелязва на 6 декември. По принцип празникът се пада на 19 декември, но той е сред празниците, които се отбелязват по стар стил, след като през 1970 г. българската църква връща „стария стил“, т.е. Юлианския календар (по „нов стил“ се празнуват само празници като Гергьовден и празника на св. св. Кирил и Методий). Мнението, че празникът е на 19 декември по стар стил е погрешно, тъй като при преминаването към Грегорианския календар се добавят 13 дни, а не се отнемат.
В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай – Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ния, Ница, и др. На празника, за да уважат именника в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени.
Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именник. В традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран с орехи.

Дата на публикация: 5 декември, 2016
Категория: Пътуване и събития
Ключови думи: Свети Рибари Николай утре празнуват декември чудотворец Именници търговци банкери Мирликийски Никулден! (Никулден)

Показване на още