Остров Мон Сен Мишел-архитектурно чудо на човешката гениалност

Една от главните туристически атракции във Франция е скалистият остров Мон Сен Мишел-архитектурно чудо,увенчано с църква и готически манастир.Шосе,дълго 1,8км.и построено през 1879год.свързва острова с континентална Франция.При най-ниското ниво на отлива мястото е заобиколено от плитчини,а два-три пъти в годината,когато изключителни високи приливи заливват шосето,остава напълно отрязано от континента.Скалистият остров с диаметър 900м.и височина почти 90м. е изтъкан от мистика и красота.При хубаво време скалите"украсени" с манастирска църква,монашески сгради,къщи, градини,тераси и укрепления,се виждат от километри.Когато падне мъгла,тъмният силует на покривите и върховете,сякаш се носи като призрак върху облак от пара.Хотели,магазини за сувенири и къщи се редуват на криволичещата-и на места стъпаловидна -главна улица на Мон Сен Мишел,водеща до манастирска църква и готическия манастир"Ла Мервой"(чудото),построен между 1211 и 1228год.Островът има постоянно население от 65 души,поне един от които е монах.При управлението на Наполеон островът се е използвал за затвор.Два пъти в годината,в първата неделя на май и на 29 септември празниците на архангел Михаил(чието име носи островът)привличат над 60хил. поклонници от цял свят.В качеството си на туристическа атракция Мон Сен Мишел отстъпва само на Париж и Версай. Мон Сен Мишел (на френски: Le Mont-Saint-Michel) е скалист приливен остров и община в департамент Манш, регион Долна Нормандия, Франция. Абатството на острова е посветено на Архангел Михаил и е разположено е на около 1 км от брега, близо до устието на р. Куено. Общината има население от 43 човека. Всяка година Мон Сен Мишел се посещава от над 3 000 000 души (на второ място във Франция по посещаемост след Ил дьо Франс). Статуята на Архангел Михаил, поставена на върха на църквата, се извисява на 170 метра над водата.
История
През 6 и 7 век Мон Сен Мишел се използва като крепост на римско-британската култура и власт, до превземането му от франките. Според легендата Архангел Михаил се е явил на Св. Обер, епископ на Авранш през 708 г. и му е дал наставление да построи църква на скалистия остров. Обер пренебрегва наставлението докато архангелът продупчва черепа му с пръст. През 709 г. започва да се строи и селото около абатството. През 933 г. островът е анексиран заедно с Котантенския полуостров от херцог Гийом I Нормандски. През 1067 г. манастирът Мон Сен Мишел дава подкрепата си на Уилям Завоевателя. В резултат на това манастирът получава земи и имоти в Англия, а също е изобразен на гоблена от Байо. По време на Стогодишната война англичаните неколкократно се опитват да го превземат, но не успяват. След Френската революция абатството е затворено и превърнато в затвор, първоначално за духовници, които се противопоставят на новия режим. След като влиятелни фигури, включително Виктор Юго, започват кампания за възстановяване на статута на Мон Сен Мишел, през 1863 г. занданът е затворен и през 1874 г. островът е обявен за исторически паметник. Мон Сен Мишел и неговият залив са обявени от ЮНЕСКО за част от Световното културно наследство през 1979 г.
Според the Making of Featurettes на Extended Edition DVDs, Мон Сен Мишел е вдъхновението за архитектурата на Минас Тирит във филма от 2003 г. Властелинът на пръстените: Завръщането на краля, режисиран от Питър Джаксън.

Дата на публикация: 27 октомври, 2016
Категория: История и нации
Ключови думи: Изненада

Показване на още