Ужасът от 7.8 по Рихтер

Най-малко 233 души загинаха и 1500 са ранени в Еквадор при мощно земетресение с магнитуд 7,8, което разтърси северозападното крайбрежие и вся паника на стотици километри навътре на сушата, предадоха световните медии.

Трусът е бил на 10 км дълбочина, а епицентърът му е на около 173 км северозападно от столицата Кито.

Това е най-силното земетресение, регистрирано в Еквадор от 1979 г. Президентът Рафаел Кореа, който спешно излетя обратно от Италия, където бе на визита, обяви извънредно положение в страната заради появата на мародери, пише 24 часa.

Еквадор обяви опасност от вълни цунами, които можело да ударят бреговете на 300 км от епицентъра. По-късно тя бе отменена.

Трусът разлюлял страната в 18,58 ч местно време. В столицата Кито той продължил 40 секунди и хиляди хора се втурнали панически на улиците.

Някои части от столицата останаха без ток и без покритие за мобилните телефони. Затова мнозина комуникират чрез мобилното приложение “УотсАп”.

Разрушенията в страната са повсеместни. Има сринати къщи и покриви и срутен мост в крайбрежния град Гуаякил, на 300 км от епицентъра. Властите пратиха 10 000 войници и 3500 полицаи да помагат в спасителните операции.

Вицепрезидентът на Еквадор Хорхе Глас заяви в тв обръщение, че повечето жертви са от градовете Манта, Портовиехо и Гуаякил. Глас предупреди, че се очаква броят на жертвите да расте, тъй като спасителите още пътуват към засегнатите райони.

Вицепрезидентът призова хората към самообладание и зачитане на обществения ред, особено в поразения град Портовиехо, където бе съобщено, че са избухнали безредици.

Летището в Манта е затворено, след като контролната кула се срути от труса. Водноелектрически централи и нефтопроводи бяха спрени като превантивна мярка. Преработващата по 110 000 барела на ден петролна рафинерия “Есмералдас” също спря работа. Трусът бил усетен и в съседна Колумбия.

В същото време близо 4 млн. души останаха без питейна вода за най-малко едно денонощие в Сантяго заради порои, които замърсиха реката, от която черпи вода чилийската столица.

Дата на публикация: 17 април, 2016
Категория: Новини
Ключови думи: от по рихтер ужасът 7.8

Показване на още