Салвадор Дали в Изкуството - За художника в 100 картини

Салвадор Дали в Изкуството - 100 картини на художника! Салвадор Дали в Изкуството - Сюрреализмът, това съм аз!Испанският художник-сюрреалист Салвадор Доминго Фелипе Дали е роден през 1904г. в каталунско градче близо до френската граница. Характерни творчество му са забележителни и ексцентрични произведения в живописта, скулптурата и графиката. Нов поглед, ново мислене, почти шокиращо откровен арт – приет не от всички, но от всички запомнен. Предизвикателство към свенливостта на рационалното мислене.Първото студио на Дали е построено от родителите му, а когато е на 13 години бащата му организира изложение на картини на сина си, рисувани с въглен. Тази импровизирана първа изложба е в дома им. Испанският художник-сюрреалист Салвадор Доминго Фелипе Дали е роден през 1904г. в каталунско градче близо до френската граница. Характерни творчество му са забележителни и ексцентрични произведения в живописта, скулптурата и графиката. Нов поглед, ново мислене, почти шокиращо откровен арт – приет не от всички, но от всички запомнен. Предизвикателство към свенливостта на рационалното мислене.
Първото студио на Дали е построено от родителите му, а когато е на 13 години бащата му организира изложение на картини на сина си, рисувани с въглен. Тази импровизирана първа изложба е в дома им. Две години по-късно младият творец представя публично свои картини в общинския театър във Фигерас.

Художественото образование, което Салвадор Дали получава в Общинското художествено училище е последвано от обучение в Академията по изящни изкуства в Мадрид, където художникът се мести през 1922г. Привлечен е от кубизма, както в известна степен и от дадаизма, в чиято област експериментира.
*кубизъм – авангардно движение в изкуството, отричащо пропорциите и наложените в обществото концепции и за красота
*дадаизъм – открояващо се с почти абсурдни и нихилистични представи за красота и естетика арт движение

Дата на публикация: 6 април, 2016
Категория: Хоби и развлечения
Ключови думи: За Дали 100 Изкуството картини Художника Салвадор

Показване на още