Варненски ученици създадоха първия български сателит (ВИДЕО)

Първият български сателит излита от Варна.Варненските ученици Виктор Милев и Костадин Николов създадоха първия български сателит. Продуктът им е резултат от едногодишен труд, свързан с подготовка за ежегодното CanSat състезание на Европейската космическа агенция.

Отборите в него участват със симулации на реален сателит, интегриран в рамките и обема на кен от безалкохолна напитка. Предизвикателството е в него да се поберат всички основни сензори и подсистеми за мощност и комуникации.

След това сателитът се изстрелва в атмосферата и при падането си предава информация по предварително зададена програма, като е задължително да остане цял при приземяването си. Според изискванията общият му бюджет не бива да надхвърля 500 евро.

„Нашият сателит ще бъде изстрелян на 1000 метра. След това ще пада с парашут и всяка секунда ще предава данни за различни състояния на атмосферата ­ температура, налягане, състояние на въздуха. Програмите, които направихме, позволяват тези данни да се изобразят директно в графики“, обясни единадесетокласникът Виктор Николаев.
Двамата с Костадин учат в Математическата гимназия „Д-­р Петър Берон“. Там в събота те ще покажат за първи път произведението си, което впоследств

Дата на публикация: 15 февруари, 2016
Категория: Новини
Ключови думи: Български от сателит Първият Варна излита

Показване на още