Уникална българска църква под водите на езеро (видео)

Уникална българска църква под водите на езеро (видео) Уникалната църква потопена във водата - потъналата във вода църква на село Запалня, разположена в северната част на Жребчево - язовир на река Тунджа.

Язовирът носи името на потопеното в него през 1965 година село Жребчево. В язовира са потънали също и бившите села Запалня и Долнo Паничeрево, пише lentata.com*.

Язовирът е четвъртият по големина в България, а в североизточната му част се намира потопената църква Св. „Иван Рилски"- единственият белег, че някога на това място е имало цивилизация.
Жителите на селата са изселени по време на комунистическия режим, а наводнението от 1965 унищожава всички доказателства за наличието на някакъв живот там. Оцелява само църквата, която без никаква поддръжка остава непокътната под и над водите на язовира.
Сградата е доказателство за изумителното качество на строителството у нас - от снимките се вижда, че стените са незасегнати, сякаш църквата е издигната във водата и създадена да бъде там.
В зависимост от налягането на водата се виждат различни части от родната забележителност.
Безпилотен летателен апарат, наричан още дрон, заснема уникални снимки на единствената по рода си църква и я превръща в любопитен материал дори за чуждестранните медии.

Дата на публикация: 6 август, 2015
Субтитри от: sands
Категория: Новини
Ключови думи: Българска и в На си по За Под езеро я снимки Още църква уникални дори уникална рода любопитен Единствената превръща (видео) заснема материал наричан летателен апарат дрон водите чуждестранните Безпилотен медии.

Показване на още