Да убиеш собственото си дете от... любов ("Жега" 29.03.2015)

Родители посягат на собствените си деца. Убиват ги безжалостно, въпреки че сами са им дарили живот. Кое ги подтиква да извършат такова гнусно престъпление? В предаването "Жега" по TV7 до най-мрачните дълбини на човешката душа достига един от най-добрите профайлъри у нас - Бойко Ганчевски. Има ли убийци по рождение и какво е "убийство от любов"?

90-те години

В началото на 90-те години криминалистите попадат на ужасяващо ритуално погребение на малко момиче. След подаден сигнал те разкопават местност на Витоша и попадат на зловещата находка. В малко луксозно сандъче откриват трупчето на дете. Всичко е подредено с любов – облечено е в нови дрехи, до него е положена любимата играчка, подредени са цветя. Ганчевски си спомня, че криминалистите бързо разплитат случая. Майката е студентка. Любимият й я изоставил, след като разбрал за бременността й. Младата жена изпада в дълбока депресия - афективна психоза. Тя смята, че е изоставена заради появата на детето. Затова не го оставя в дом, а "елиминира причината", която я е откъснала от голямата й любов.

Майката, убила дъщеря си, за да освободи пътя на мъжа, с когото иска да живее, далеч не е единствена.

16 март 2001 г.

Даниела Терзийска убива 3-годишния си син Пепи. Момченцето е изхвърлено в езерото в Южния парк. За минути таксиметрови шофьори окупират площада пред парламента, тъй като майката твърди, че момченцето е било похитено. По-късно обаче си признава – оказва се, че Даниела е психично болна.


Даниела Терзийска смята, че детето пречи за развитието й. Смята, че заради него мъжът й не й обръща внимание и никой не им идва на гости. Тя също получава афективна психоза, а доказателство за това е фактът, че чисти по 20-30 пъти на ден. Решава, че ако убие детето, животът й ще се върне в същите измерения, каквито е имал преди три години – отново ще има гости, отново ще е желана от съпруга си, отново ще може да ходи на дискотека. Това са мисли, които се появяват в една болна глава, обяснява Ганчевски. По думите му престъпниците мислят различно от останалите хора.

4 февруари 2009 г.

Манчо Панюков пали къщата на родителите на съпругата си. След това брутално убива двамата си синове - 5-годишния Иво и 8-годишния Еди. След повече от месец кома от раните си издъхна и жена му Биляна.

Това лице от малко издевателства над хората в населеното място. Стига до физическа саморазправа и с възрастни, и с деца. Но никой не го възпира, твърди психологът. След това започва да бие родителите на съпругата си Биляна, въпреки че двамата са инвалиди. Най-голямото зверство обаче сътворява в момента на пиянска ярост. След като запалва къщата, той настига малкото си дете. Разбива главата му в плочките. Баткото се опитва да избяга. Но само до площада, където го постига същата съдба. Първоначално смятахме, че Панюков е избягал зад граница. Но аз казах на колегите, че най-вероятно се крие в необитаема къща наблизо, спомня си профайларът. Оказва се прав и за друго. Мъжът вече е осъзнал вината си и няма да се съпротивлява.

От ареста Панюков обаче праща писмо до роднините на жена си, където пише: "Един ден ще изляза на свобода и ще ви избия до един. Ще отмъстя за всичко, което ми причинихте". Убиецът е в затвора с доживотна присъда без право на замяна.

11 април 2014 г.

Атанаска Георгиева задушава с найлонова торбичка 8-годишната Александра в Поморие, защото детето й се подиграло. Невинната забележка му коства живота. Трупът на детето е открит под леглото на Атанаска. Тя е осъдена на доживотен затвор на първа инстанция.

21 март 2015 г.

Преди седмица труп на 5-годишно момченце беше открит в реката край Пасарел. Тялото е поставено в скъп куфар, купен от чужбина. Скъп куфар и евтина кърпа - убиецът му е избрал този извратен ковчег, за да изпрати в последния му път детето.

Проф. Бойко Ганчевски е убеден, че убиецът е извършил деянието под влияние на силна емоция, а не го е планирал. В противен случай е щял да напълни куфара с камъни, за да потъне и да не бъде намерен изобщо. Или пък да бъде открит тогава, когато ще е късно за разследване.

По думите на специалиста детето е имало гранично състояние, свързано с дебилност. То е било обгрижвано, но е създавало затруднения на своите родители или близки. Затова е било премахнато. Извършителят е намерил логично обяснение за изчезването му пред своите съседи и познати.

Възможно е човекът, убил момчето, да се самоубие, смята криминалният психолог.

Едно такова престъпление се извършва в състояние на афект. След това престъпникът изпитва тежко чувство за вина. Тази мисъл се загнездва като тумор в мозъка му и може да доведе до силни психични изменения, в това число и самоубийство. Ще ви олекне, ако си признаете пред полицията. И Бог ще ви прости, допълни Ганчевски.

Дата на публикация: 30 март, 2015
Категория: Новини
Ключови думи: Любов си ДА Дете убиеш собственото "Жега" от… 29.03.2015

Показване на още