1 октомври 2014 Покров на Пресвета Богородица - Молитва Богородице

1 октомври 2014 Покров на Пресвета Богородица - Молитва Богородице 1 октомври е ден на музиката, пенсионерите и вегетарианците
Днес е ден и на архитектите и първи учебен ден за студентите - От Световен ден на музиката, през Ден на възрастните хора, на архитектите, празник на закрилата на Пресвета Богородица, Ден на вегетарианците до първи учебен ден за студентите - 1 октомври е празник на мнозина.

Освен всичко изброено дотук 1 октомври е още Световен ден за борба с хепатита.

Денят на последователите на културата на хранене, изключваща животински продукти от менюто, е учреден през 1977 година с решение на световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.
Международният Ден на музиката пък се отбелязва за първи път през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 година по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник и на българските певци и други музиканти.
Освен това 1 октомври е Международният ден на възрастните хора. По традиция на 1 октомври в териториалните поделения на НОИ в страна ще бъде организиран "Ден на отворените врати". Там ще се предоставят пенсионни консултации.
На 1 октомври се чества и Световният ден на архитектурата.
И не на последно място всяка година на 1 октомври се чества закрилата на Пресвета Богородица. По нашите географски ширини, жителите на тетевенското село Бабинци отбелязват храмовия празник на параклиса "Покров Богородичен".

Дата на публикация: 1 октомври, 2014
Субтитри от: maqo
Категория: Хора и блогове
Ключови думи: На молитва Октомври Богородица Богородице 2014 Покров Пресвета

Показване на още