„Ислямска държава” обезглави втори американски заложник

Групировката „Ислямска държава” обезглави втори американски заложник.

В интернет беше разпространен видеозапис от убийството на журналиста Стивън Сотлоф, който изчезна в Сирия през 2013 година. Миналия месец във видео с екзекуцията на друг журналист, ислямистите заплашиха да убият и Сотлоф.

Видео беше разпространено на ислямистки уеб сайт и показва мъж, за който се предполага, че е вторият американски журналист, обезглавен от терорист на организацията „Ислямска държава”.



Преди това Сотлоф говори и заявява, че „плаща цената за американската намеса" срещу терористите. Като се има предвид, че е заложник, вероятно думите са му били написани от терористите.

Видеото започва с директно обръщение на терориста към американския президент Барак Обама с думите: „Аз съм отново тук”.

Според експерти това е същият терорист, с британски акцент, който обезглави и първия американски журналист Джеймс Фоули.



От Пентагона и Белия дом засега казват, че нямат официално потвърждение за автентичността на това видео.

„Както знаете САЩ посветиха много време и ресурси в опит да спасят Сотлоф. Не мога да потвърдя автентичността на това видео или информацията, защото в този момент съм тук. Ако има такова видео, то ще бъде анализирано много внимателно от американското правителство и нашето разузнаване ”, заяви Джош Ърнест, говорител на Белия дом.



Тази вечер Барак Обама замина за Европа, където ще участва на срещата на върха на НАТО и ще търси коалиция от партньори за общи действия срещу „Ислямска държава".

Преди седмица майката на журналиста Стивън Сотлоф направи видеообръщение към терористите, в което молеше да го пощаяат и да не го наказват за неща, върху които той няма контрол, като американската външна политика.

Дата на публикация: 3 септември, 2014
Категория: Новини
Ключови думи: Американски Втори заложник „Ислямска държава” обезглави

Показване на още