Diana Wynne Jones (Даян Уейн Джоунс) -80 години от рождението на британската писателка

Днес Google насочват вниманието ни към личността на Даяна Уейн Джоунс, за да отбележат подобаващо 80 годишнината от рождението ѝ. Ново атрактивно лого днес краси официалната страница на компанията в чест на британската писателка, автор на редица фентъзи романи за деца и възрастни.

Джоунс е родена в Лондон на 16 август 1934г. в семейство на преподаватели. Даян Уейн Джоунс е доста позната на българския пазар, прекрасен пример е поредицата за сладкия ексцентричен магьосник Хоул и стабилната Софи с по-срамежливата си и спасителна магия, макар и може би не точно правилно таргетирана като изцяло детска книжка.

Едни от най запомнящите и творби: "Къща на много пътеки" , "Замък в небето", "Подвижният замък на Хоул""

Със сигурност британската писателка е спечелила всяко читателско сърце, което въпреки върде шаренийските корици, се е решило да погледне поредната история на ръба на лудата фантазия и да открие приказен свят, в който ти се иска да потъне до колене и никога, до последен дъх, да не се отказва от възможността за щастие с ясни правила.
За голямо съжаление в началото на 2009г. ѝ откриват рак на белия дроб. През същата година претърпява тежка операция, след което споделя на приятелите си, че всичко е минало добре. Съдбата обаче не е на нейна страна, защото през 2010г. започва да се чувства отново зле, но въпреки борбата успява да започне нова книга и почти я довършва. Даян Уейн Джоунс умира на 11 март 2011г.

Дата на публикация: 16 август, 2014
Категория: Новини
Ключови думи: На Jones Години Уейн 80 Diana Рождението британската писателка (Даян Wynne Джоунс)

Показване на още