5-метрова приливна вълна помете път в Пловдивско 01.08.2014

5-метрова приливна вълна помете път в Пловдивско
Бедственото положение в община Родопи продължава, срутен мост прекъсна връзката със 7 села в региона


Бедственото положение в община Родопи продължава, като срутен мост прекъсна връзката със седем села в региона. През село Храбрино минава основният път към останалите шест от тях, който е бил разрушен от 5-метрова приливна вълна. Тя е помела всичко след себе си, като е подкопала основите на подпорната стена и е погълнала огромна част от основния път.



Срутени са два моста, скъсани са и водопроводи. В момента село Храбрино и съседното село Дедево са без питейна вода. Хората се надяват да бъдат доставени водоноски, както и минерална вода от БЧК. Няма и ток. Очаква се тежка военна техника да бъде включена в почистването на част от коритото на придошлата река, както и да бъдат изградени временни понтонни мостове, за да могат хората по някакъв начин да се предвижат.



След часове дъжд водата в малката иначе река в центъра на село Храбрино се превърнала в истинска стихия, поглъщаща всичко по пътя си. Водата е разрушила подпорната стена на единствения път, свързващ седем села със света. На места половината асфалт е отнесен в реката.



Единствената връзка на над 10 000 души с Пловдив е малко черно пътче през мост от римско време, по който може да мине само малък лек автомобил. „Това предполага, че линейка, пожарна или камион за снабдяване не могат да минат”, коментира кмет на община Родопи Пламен Спасов. От рано сутринта на място работи кризисен щаб, чиято основна задача е бързо да намери вариант за авариен път.



Докато уверенията са, че до утре временният път ще бъде готов, поправянето на главното шосе вероятно ще отнеме месеци, а на хилядите жители на селата в община „Родопи” им предстоят тежки дни.



Вече започна разчистването на калта по улиците. Жителите на Храбрино се готвят и да съберат доброволци, които да помогнат за възстановяването на повредената инфраструра

Дата на публикация: 1 август, 2014
Категория: Новини
Ключови думи: път вълна метрова помете пловдивско приливна

Показване на още