Супер Луна Днес - 13.07.2014 - Новини

В нощта на 12 юли хората видяха първото от общо три за тази година суперлуния. Това е моментът, в който пълната луна се приближава с около 50 хил. км. по-близо до Земята. Красивото явление ще може да се види и през следващите два месеца.

В нощта срещу неделя жителите на планетата станаха свидетели на невероятно красиво астрономическо явление - супер Луна. Тогава земният спътник изглежда най-могъщ и ослепително огромен. Причината е, че пълнолунието съвпада с момента, когато луната преминава през най-близката до Земята точка. В такъв момент Луната изглежда с 14% по-голяма и с 30% по-ярко от обикновено.

По време на "суперлуние" приливите са по-силни от обичайно, но специалистите не свързват това явление с апокалиптични събития. Все пак има и суеверни хора, които твърдят, че необичайното явление може да доведе до зeметресения или наводнения и дори да повлияе върху здравето на хората. Тези теории обаче нямат научно обяснение. Едно е сигурно обаче - "суперлунието" предлага неповторима гледка, романтика и наслада.

За тези, които са изпуснали момента и не са успели да видят красивата луна, могат да се възползват от предстоящите още две "суперлуния". Луната отново ще е в пълния си блясък на 10 август и на 9 септември.

Най-близко земният спътник е бил до планетата ни през 14 януари 1930 г. и това ще се повтори чак на 1 януари 2257г.

Дата на публикация: 13 юли, 2014
Категория: Новини
Ключови думи: Новини Супер new днес news Луна

Показване на още