На лов за злато - Предаването на Карбовски 08.06.2014

България е сред най-богатите страни на сребро и злато, а реките ни са пълни с благородния метал. Това стана ясно от днешния брой на "Предаването на Карбовски" по TV7.

Репортерката Марчела лично се увери, че само за няколко часа човек може да открие един грам 22-каратово злато във водите на Ламур дере край странджанското село Вършилово.

Нейният водач в тайнствения свят на златотърсачите – Христо Иванов, се занимава с тази дейност от 7 години, а от 4-5 и професионално. Най-голямото парче, което е откривал, било 7 грама. Обикновено обаче намира няколко малки златинки, за да събере един грам.

Надница от 60 лева човек може спокойно да си осигури на ден, стига да е здрав и да работи усърдно, каза и гостът в студиото Никола Петров, който е в занаята от 16 години. Той твърди, че най-големи залежи на ценния метал им в Северозападна България. Богата е още Струма, както и реките на Родопите и Странджа.

Ако човек реши да се занимава професионално с този занаят, трябва първото намерено парче да подари на най-любимия си човек, за да му носи късмет. Ако искаш златото да не бяга от теб, не носи накити, разкри суеверията Никола Петров.

Дата на публикация: 9 юни, 2014
Категория: Новини
Ключови думи: На За злато предаването Карбовски Лов 08.06.2014

Показване на още