Българи, румънци, ще ги изритаме в правилната посока…”.Руски дипломати се шегуват: Крим е началото, но България не щем!

В YouTube се появи запис от разговор между руски посланици за кризата в Украйна


Изтекъл разговор между руски дипломати издава какво си мислят в Русия и Европа за българите и румънците. Записът се появи в сайта за видеосподеляне YouTube, все по-популярна платформа за разпространение на прихванати комуникации между играчите на международната сцена. Твърди се, че в него се чуват гласовете на руския посланик в Еритрея Игор Чубаров и неговият колега в Зимбабве и Малави Сергей Бахарев.



В неформална атмосфера двамата обсъждат реакциите на африканските държави по отношение на кризата в Украйна и присъединяването на Крим към Руската Федерация. Чубаров споделя, че се пошегувал с европейските си колеги, че присъединяването на Кримския полуостров „не е краят”.



„В бъдеще ще вземем Каталония, Венеция, Шотландия… всички погранични държави, като Латвия, Естония… и други европейци – българи, румънци, ще ги изритаме в правилната посока…”.



С насмешка Бахарев отбелязва обаче, че по-добре Русия да не пипа България и Румъния, а да обърне внимание на Калифорния, Маями и Лондон, където може с пълно право да претендира за референдуми заради големите руски общности.



„Прав си”, съгласява се руският посланик в Еритрея. „Румънците и българите по-добре да ги оставим в ЕС”. В подкрепа на това по-целесъобразно решение Игор Чубаров дори споделя как наскоро разговарял с представител на Съюза на тази тема и евродипломатът го помолил – Русия да си вземе обратно България и Румъния, на което получил категоричен отговор: „А, Не!”.



В Москва нарекоха записа „цинично съчинена история”. „Не може да се коментира някаква компилация от звуци, субтитри и снимки”, заявиха от пресслужбата на руското външно министерство, предаде Интерфакс. Във ведомството смятат, че появата му е опит да се отвлече вниманието от скандалните изказвания на западни дипломати по украинската криза.



Въпреки че липсва потвърждение за автентичността на разговора между двамата руски посланици, това е поредният случай на изтекла комуникация между официални представители около кризата в Украйна. Преди време в YouTube се появи разговор между помощник-държавния секретар за Европа и Евразия Виктория Нюланд и американския посланик в Киев, в който гласът, за който се твърди, че е на Нюланд, прави обиден коментар по отношение на ЕС. По-късно излезе прихванато телефонно позвъняване между естонския вътрешен министър и върховния представител за външната политика на ЕС Катрин Аштън. Двамата обсъждат информация, че зад снайперските убийства по време на протестите в Киев може да стои някой от опозицията, а не тогавашната власт.

Дата на публикация: 5 април, 2014
Категория: Новини

Показване на още