В памет на загиналите деца в река Лим

Днес се навършват 10 години от трагедията в река Лим, при която загинаха 12 български деца.

На 4 април 2004 г. група от 34 ученици и 16 възрастни се прибираха от екскурзия в Дубровник. Повечето от пътниците в автобуса бяха деца от училище "Николай Катранов" в Свищов. Към 22 ч българско време, на завой на планински път, шофьорът изгубва контрол над превозното средство. Автобусът се спуска около 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун.
Рейсът потъва за броени минути в придошлата река Лим. Местни хора и цял футболен отбор от съседното градче Биело поле идват на помощ при ваденето на децата. Спасителните операции са затруднени от придошлата река Лим, дълбока 6 метра. 38 души са спасени. 12 български деца от Свищов загиват във водите на реката.
След трагедията родителите на загиналите деца учредиха фондация "Ангели от Лим". Всяка година през април фондацията организира Дни на "Ангелите от Лим". На мястото на катастрофата, на брега на река Лим между Сърбия и Черна гора, беше издигнат мемориал в памет на децата, които представлява пречупени ангелски криле.

За виновен за трагедията бе признат единият от шофьорите – Илия Измирлиев. Първоначално съдът го осъди на 7 години затвор, но след обжалване присъдата му бе намалена на 4 години.

Преди началото на днешното заседание на Народното събрание, депутатите почетоха паметта на загиналите ученици. „Нека си припомним едно трагично събитие, което остави трайна болезнена следа в сърцата на всички българи”, каза председателят на НС Михаил Миков.

„За техните родители и близки болката никога няма да отмине. Такава болка не се преодолява, но годишнината от подобна трагедия е повод да се запитаме какво правим като родители, граждани и държавници за сигурността , защитата, живота и здравето на българските деца”, посочи той.

„Можем и трябва да направим още в тази насока. Това е дълг на институциите и на цялото гражданско общество, защото трагедията е не само мрачен спомен, тя е и силна камбана за съвестта ни – да бъдем по-отговорни за нашите деца”, каза още Михаил Миков.

Дата на публикация: 4 април, 2014
Категория: Друго

Показване на още