Дева Премал - Мула Мантра

Думата мантра може да бъде преведена като “звукова вибрация”. Точното значение е “силата, която освобождава ума от неговите ограничения и рамки”. В санскрит думата мантра се получава от корените на следните думи: mananaat – ограниченост на ума; trayate – освобождаване; iti – чрез; mantraha – силата на вибрацията.

Коя е тази сила, която освобождава ума от неговите ограничения? Според Йога в природата на ума има две качества: mala – нечистота; и vikshepa – разсеяност. И следва, че този ума се изявява с разсеяност, разхвърляност и нечистота. Каква е тази нечистота? – Умът е привлечен от различни тамастични и раджастични проявления на живота, което ограничава неговите способности и го кара да действа, да се държи по определен начин. Тази нечистота е ненавистта, омразата, завистта, злобата, скъперничеството, незнанието, мързела; всичко негативно. Раджаса е активността, амбицията, в която е въвлечено егото. Пристрастяването и стремежът към тези изживявания е mala. Vikshepa – е усещането, чувството за неудовлетвореност от настоящето, бягането от сегашния момент. Пример: ако сега си мислите за басейна или как след малко ще отидете на обяд, а вие сте избрали и съзнателно сте тук- така бягате от действителността и поддържате vikshepa. Когато искате повече, отколкото имате, искаме нещо различно, някакво развлечение. Всеки от вас трябва да е забелязал тези тенденции на ума в себе си. Те са ни дадени по рождение. Част от нас, част от ума ни са. Разсеяност – ума е разкъсан, иска да е на друго място, но иначе има други занимания, други дейности, които да върши-и ги върши с нежелание. Когато ума скача от една мисъл на друга, от един обект и желание, на друг, иска да бъде забавляван, да има разнообразие – това е vikshepa. Ако това желание за развлечения го няма, тогава ума ще бъде абсолютно тих и спокоен, уравновесен. Ако вникнете в това, замислете се за момент, ще разберете колко е важно това в живота ни, колко е важно ума да е спокоен, уравновесен. Целта на мантрата е да ни освободи от този стремеж към тамастични и раджастични изживявания, които обслужват нашите егоистични желания и амбиции, поддържат егото да бъде водещата позиция в живота и държанието ни.

Мантрата е вибрация. Най-висшата вибрация е anahadanada – или нечутия, непроявения звук. Това е звука на вибрацията, идваща от ядрото на атома. Там, където има движение, там има и вибрация, от своя страна това създава, предизвиква фин звук. Атомите постоянно се движат и предизвикват набор от вибрации. Как ние осъзнаваме, разбираме за тези вибрации? Чрез процес на изостряне, изчистване на съзнанието, чрез навлизане надълбоко в нашето психично тяло.


Смята се, че пеенето на тази мантра (на глас или наум)или слушането, носи здраве, богатство, щастие, духовен опит, дълбока тишина, блаженство и изменено (повишено) състояние на съзнанието. Особено въздействаща е, ако се разбира смисъла.

OM SAT CHIT ANANDA PARABRAHMA
PURUSHOTHAMA PARAMATHMA
SRI BHAGAVATI SAMETHA
SRI BHAGAVATE NAMAHA


Един дословен превод на мантрата гласи
Ом -- исконния звук на Вселената, тя вибрира с този звук
Сат -- нямаща форма, всепроникващата празнота на Вселената
Чит -- чистото съзнание на вселената, безкрайния Висш Дух на Вселената
Ананда- чиста любов,щастие и радост, пълно блаженство
Пара Брахма -- висш създател
Пурушотама -- енергията на земното въплъщение на бога Вишну, който помага и направлява, насочва човечеството
Параматма -- Висшата вътрешна енергия, която присъства във всяко същество (Богът вътре в нас, който ни води и ни помага, нашият вътрешен глас)
Шри бхагавати -- Божествената майка, аспект на съзидателната енергия, женското, съзидателно начало
Саме Тха -- Означава «да бъдем заедно, в съюз»
Шри-бхагаватэ -- Баща на творението, което е неизменно и постоянно, мъжкото начало
Намаха -- Това е приветствие и поклон пред Вселената

Дева Премал е родена през 1970 г. в Германия. Връзката й с мантрите на санскрит започва, преди да се роди -- баща й е пял Гаятри мантра, когато е била в утробата на майка си. Известна е по света с вдъхновяващата си ню ейдж музика, част от нея -- мантри на санскрит.
През 1990 г. се среща с Митън, в един ашрам на Ошо в Индия, и там започва тяхното съвместно пътешествие в любовта и съзидателността. Заедно те издават серия от компакт дискове с невероятен успех, правят концерти и семинари по цял свят с много голяма посещаемост.

Дата на публикация: 17 март, 2014
Категория: Друго
Ключови думи: mantra Deva Premal дева Премал

Показване на още