ООН: Русия е окупатор в Крим

Виктор Янукович помолил Путин за военна намеса, САЩ готвят санкции на Москва

САЩ ще наложат санкции на Русия, заради нахлуването на военни в Крим. Временно е замразен процесът за укрепване на търговските връзки между двете държави. В същото време държавният секретар на САЩ Джон Кери отпътува за визита в Украйна.

От Вашингтон съобщиха, че са прекъснали военните връзки с Москва. По думите на говорител на Пентагона това включва двустранните маневри и срещи, посещенията на кораби в пристанища и военното планиране. В допълнение стана ясно, че няма да има промени в разположението на американските въоръжени сили в Европа и Средиземноморието.

Междувременно Съветът за сигурност на ООН се събра на спешно заседание, на което определи присъствието на руски войски в Крим за незаконна окупация, защото не е посочена легитимна причина за разполагането им.

На заседанието представителят на Москва Виталий Чуркин, че страната му признава за легитимен президент на Украйна Виктор Янукович. Той показа писмо на отстранения водач до Владимир Путин, в което го моли Русия да изпрати военна помощ по граничните зони, за да предпази руското население в района.

"Важно е да се разбере, че човекът, който смятаме за легален президент на Украйна също споделя нашите страхове и поиска намесата на нашите въоръжени сили, за да предотврати ситуацията допълнително да се влоши", каза Чуркин.

В отговор посланикът на Киев увери Москва, че правата на рускоезичните малцинства се зачитат при политическите промени. Той поиска Съветът за сигурност да изпрати в Крим международни наблюдатели и посредническа мисия, която да го потвърди и призова Русия да отзове войските си. До момента Русия е разположила 16 хил. военни в Крим. Според специалисти струпването на войските показва, че е възможна интервенция не само на полуострова, но и в някои източни райони на Украйна.

Дата на публикация: 4 март, 2014
Категория: Наука и технология

Показване на още