Мистериозни кръгове изскочиха и в Ябълково

Съмненията за нашествие на извънземни не се оправдават

Странни кръгове в тревата се появиха и в димитровградското село Ябълково. Подобни преди дни имаше в хасковския квартал Болярово. В събота кмета на Ябълково Иван Панчев забелязал необичайното явление в моравата си. Този път окръжностите са много повече - над 50. И докато хората от село Болярово смятаха, че окръжностите са причинени от извънземни, кметът на Ябълково има съвсем друго обяснение.

Както и в хасковския случай и този път тревата не е обработвана. В близост има друга морава със същата зимна трева - там обаче подобно явление няма. Когато се появиха необичайните кръгове, хората от Болярово вярваха, че на посещение са дошли извънземни и това е сигнал от същества от друга планета. Според Иван Панчев обаче знаците са послание от синът му, който загинал преди по-малко от година при катастрофа в САЩ.

"Не знам, не мога да кажа, не мога да гадая. Допускам, че е някакво послание от сина ми, но не знам". Науката ще каже в крайна сметка. Дали са гъби, дали е послание или извънземни, така както се говори", коментира Иван Панчев.

И докато за едни знаците са дело на извънземен разум, за агронома Делчо Тенев всичко си има своето научно обяснение. Оказва се че това са така наречените "Некротични кръгови петна". Те са причинени от няколко вида гъби.

Според специалистите е възможно въпросните гъби да се третират със специални препарати, но това не е необходимо, защото с преминаването на зимната трева и необичайното явление ще изчезне.

Дата на публикация: 26 февруари, 2014
Категория: Новини

Показване на още