Ще успее ли Украйна да избегне фалита

САЩ и Европа са готови да подпомогнат страната, Русия обаче отложи втория транш

Какво се случва с икономиката на Украйна - това е един от най-важните въпроси пред страната в момента. Експерти отбелязват, че Киев трябва да получи помощ от Международния валутен фонд, но в същото време да поддържа добри отношения и с Русия.

Американският министър на финансите Джак Лу прикани Украйна да започне преговори с Международния валутен фонд за финансова помощ, веднага щом бъде съставено преходно правителство. Съединените щати и Европа заявиха готовност да участват в програма за подпомагане на Украйна. В същото време Русия отложи отпускането на втория транш от заема в размер на15 млрд. долара заради нестабилната обстановка. Това стана повод за притеснения сред много жители на страната.

"Най-много ме притеснява икономиката на страната ни. Надявам се, че тя ще се възстанови бързо. Имам предвид истинско икономическо развитие, а не само на хартия. Надявам се, че обикновените хора ще усетят положителна промяна", заяви жител на Киев.

Необходимостта от поддържането на добри отношения едновременно с Евросъюза и Русия беше подчертана от изпълняващия длъжността президент на Украйна - Олександър Турчинов. "Нашият приоритет е да се завърнем на пътя към евроинтеграцията, което беше и основният повод за избухването на протестите на Майдана. Трябва да се завърнем в семейството на европейските страни и да разберем важността на отношенията ни с Руската федерация".

На фона на напрегнатата ситуация, агенция Standard & Poor's понижи кредитния рейтинг на Украйна на два пъти през последните три седмици. Експертите предупредиха за опасност от фалит на страната.

Има и още един въпрос, на който никой не може да даде категоричен отговор – къде е отстраненият от парламента президент Виктор Янукович? Неговото местоположение се превърна в истинска мистерия. След като в събота телевизия в Харков излъчи интервю с него, в което той обявява решението на парламента за незаконно, повечето медии побързаха да заключат, че той се намира именно в Харков. По-късно обаче се появиха други информации – че той всъщност е в Донецк.

Смята се, че Янукович се е опитал да напусне Украйна с чартърен полет но е бил спрян от гранични служители. Най-вероятно той се е опитвал да замине за Русия, но това са само предположения на този етап. Засега има две основни теории – според едната той се укрива някъде в Донецка област, където все още се радва на голяма подкрепа.

Другата теория гласи, че всъщност той вече е напуснал Украйна и се намира в Русия или Беларус. Има и трета, по-екзотична версия, според която Янукович е пристигнал в Саудитска Арабия.

Дата на публикация: 24 февруари, 2014
Категория: Новини

Показване на още