Свети Валентин (Happy Valentine's Day || 2014 Valentine's Day Greetings)

Днес е Свети Валентин (Happy Valentine's Day || 2014 Valentine's Day Greetings)- Денят на влюбените свързваме със свети Валентин. Оказва се, обаче, че за светеца има много факти, които са твърде малко известни.

Ето шест от тях:

1. Свети Валентин, на който е посветен празникът, всъщност може би са двама различни мъже
Официално признат от римокатолическата църква, свети Валентин е починал около 270 г. сл. Хр. В текстове от XV век той е описван като храмов свещеник, който бил изгорен на клада близо до Рим от император Клавдий II, защото венчавал християни.

Според друг източник, Валентин бил епископ на Терни, изгорен на клада в покрайнините на Рим. Заради общите моменти в източниците, се смята, че текстовете се отнасят за един и същ човек.

През 1969 г. католическата църква преустановява литургичната почит към него, въпреки че името му остава в списъка с официално признатите светци.

2. Има десетина свети Валентин и един папа
Светецът, който почита голяма част от света, официално е известен като свети Валентин от Рим, за да бъде различаван от другите десет светци с това име. Заради популярността на името през II–VIII век, което от латински означава ценен, силен, мощен, има и други мъченици със същото име.

Официалният римокатолически списък на светците показва, че съществуват около 12 светци с името Валентин или негови вариации. Най-скоро провъзгласен за блажен в св. Валентин е Берио-Очоа, испанец с доминикански произход, пътувал до Виетнам, където служи като епископ. Папа Йоан Павел II го канонизира през 1988 г. Съществува дори папа Валентин, за който се знае, че е служил само 40 дни около 827 година.

3. Валентин е покровител на пчеларите и епилептиците, както и на много други неща
Дори и след смъртта си, светците имат натоварен график. Свети Валентин има доста широки правомощия. Хората го молят за помощ в любовния живот, при отглеждането на пчели, но също при епилепсия, чума, припадъци и пътуване. Логично той е покровител и на обвързаните и брака.

4. В Рим може да бъде видян черепът на свети Валентин
Украсеният с цветя череп на светеца може да бъде видян в базиликата "Санта Мария" в Рим. В началото на XIX век при разкопки в катакомба близо до Рим са открити останки и други реликви, свързани със свети Валентин. Мощите на светеца са разпръснати в църкви по целия свят. Части от скелета му има в Чехия, Ирландия, Шотландия, Англия и Франция.

5. Свети Валентин може би е измислен
Средновековният английски поет Джофри Чосър често си позволявал волности, като представя историите в поезията си като истински. Преди създаването на поема на Чосър от 1375 г. няма документирано почитане на светеца. В своя творба той свързва традициите на рицарската любов с честването на празника на свети Валентин - асоциация, която не съществува преди написването на известната поема.

В творбата се говори за 14 февруари като ден на птиците и хората, които се събират, за да намерят спътник в живота. Написвайки "Ето затова е изпратен свети Валентин - за да може всеки да открие своята половинка", той може би е измислил празника, който познаваме днес.

6. Може да празнувате свети Валентин няколко пъти в годината
Заради много светци с името Валентин в списъка на римокатолическата църква, може да празнувате празника, посветен на светеца няколко пъти в годината.

Освен на 14 февруари, може да отбележите Деня на свети Валентин от Витербо на 3 ноември, или на 7 януари, когато е Денят на свети Валентин от Реция. Жените могат да почетат единствената жена сред светците с това име, девицата света Валентина, която била убита в Палестина на 25 юли 308 г.

Дата на публикация: 14 февруари, 2014
Категория: Пътуване и събития
Ключови думи: Свети day || Валентин Valentine's 2014 (Happy Greetings)

Показване на още