България с пряко участие в откриването на Олимпийските игри

Българска фирма от Плевен е изработила факела, чрез който ще бъде запален Олимпийският огън на Зимните игри в Сочи тази вечер. Любопитната подробност съобщи руският посланик у нас – Н. пр. Юрий Исаков, в студиото на "Гореща точка" по TV7.

Проектът за металната конструкция е руски, а строителството е дело на филиал на българската компания. Детайлите на плевенската чашка на олимпийския огън са изработени изцяло в България за около месец.

Кулата е с височина около 48 м и тежи над 280 т. Повече от 50 работници са се трудили неуморно, за да изградят металната конструкция на Олимпийския огън, разказа за TV7 и NEWS7 инж. Миланов от плевенската фирма. Съоръжението е изградено от тръбни елементи с кръгово сечение и е във формата на жар птица. Документацията за нея е разработена от български проектанти по руски дизайн. Обработена е от специална машина, единствена по рода си в България.

Руският посланик обясни, че Олимпиадата в Сочи показва една Нова Русия. Специално за събитието са изградени над 400 хил. км пътища, много от които – в пресечени планински местности. Построени са и близо 40 нови хотели, които добавят към легловата база 26 хил. нови стаи.

Преди олимпиадата са се увеличили и желаещите да станат спортисти в Русия – три пъти повече жени и два пъти повече мъже.

Специално за олимпиадата е изграден щаб, който ще следи за сигурността. В него освен руснаци има американски и израелски представители.

Н. пр. Юрий Исаков използва случая да поздрави света с началото на Олимпийските игри и припомни, че тяхното основно послание от векове е едно – да носят мир на планетата.

Въпреки позитивния смисъл на Игрите, Русия като домакин тази година търпи редица критики от Запада относно начина, по който са организирани и огромните средства, които са вложени в изграждането на специални съоръжения. Посланик Исаков подчерта, че успешните руски проекти обикновено са критикувани от "заклетите приятели" на Русия, и отново заяви, че посланието за световен мир трябва да е във фокуса на грандиозното събитие в Сочи.

Юрий Исаков коментира и големите енергийни проекти на Русия и Европа, както и драматичните събития в Украйна. Чуйте мнението му на страницата на "Гореща точка".

Дата на публикация: 8 февруари, 2014
Категория: Новини

Показване на още