Експерти на Юнеско в Перник заради Сурва!

National Geographic обяви фестивала за едно от местата, задължителни за посещение

Експерти на Юнеско присъстват на тазгодишния Международен фестивал на маскарадните игри - Сурва в Перник. Те трябва да решат дали да добавят традиционния фест в списъка с нематериалнитe богатства на света.

На международния фестивал участват над 90 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка. Сурвакари с маски, кукери, старци, бабугери, деведжии изпълниха центъра на Перник с екота на хиляди звънци и хлопатари. Всички те се борят за престижното отличие за най-добра сурвакарска група.

За трите карнавални дни в миньорския град се очаква да има над 100 хил. посетители или почти толкова, колкото са жителите на Перник. Сурва е най-голямото събитие на традиционни народни игри и обичаи с маски в България и на Балканите

Тази година списание National Geographic обяви фестивала Сурва за едно от 15-те места, които задължително трябва да се посетят през зимния сезон, а през месец септември ще се разбере дали Юнеско ще прибави фестивалът към списъка си с нематериални богатства.

Фестивалът Сурва продължава и утре.

Дата на публикация: 25 януари, 2014
Категория: Новини

Показване на още