НАСА представи как е изглеждал Марс преди милиарди години

Преди няколко милиарда години Марс е притежавал плътна атмосфера, която е била достатъчно топла, за да поддържа водата в течно състояние, което е от ключово значение за съществуването на живот.
Самата анимация започва с полет над някакво марсианско езеро, което удивително напомня на езерото Пауъл в американския щат Юта. Виждат се и бели облаци, които свободно се носят във въздуха. Веднага след това следва нещо като скок във времето, който ни пренася от влажния и топъл климат към едни по-сухи и студени атмосферни условия на планетата. Липсват каквито и да било признаци на живот, макар и да са открити категорични доказателства за съществуването на вода на Червената планета в далечното минало.
Неотдавна науката най-после успя да разбере, че на Марс няма метан, след като марсоходът „Кюриосити” не се натъкна на следи от него по време на своите проучвания по повърхността на планетата.
Това откритие се оказа в известна степен разочароващо за учените, тъй като съществуваше подобна възможност, подсказана от няколко предишни мисии. Това обаче не означава, че на Марс със сигурност няма живот, тъй като на Земята има организми, които изобщо не произвеждат метан.

Дата на публикация: 14 ноември, 2013
Категория: Наука и технология
Ключови думи: е Как Години Преди марс Наса представи изглеждал милиарди

Показване на още