Щутгарт не успя да победи, но елиминира силен Ботев Пд

Отборът на Ботев Пд напусна европейските клубни турнири без загуба, след като завърши при 0:0 с Щутгарт в мач-реванш от третия квалификационен кръг на Лига Европа. Преди седмица двата отбора отново регистрираха равенство на стадион „Лазур“ в Бургас (1:1), но голът, който тогава отбелязаха футболистите на Бруно Лабадия на чужд терен се оказа твърде ценен и ги прати напред.

В днешния мач Ботев стоеше много добре на терена, особено през първото полувреме, като пловдивчани определено могат да съжаляват, че не поведоха в резултата. Шансове „канарчетата“ имаха и в самия край на двубоя, но само малшансът им попречи да увенчаят добрата си игра с гол и класиране.

Същевременно Станимир Стоилов започна срещата със същите стартови единадесет, които направиха 1:1 в мача преди седмица в Бургас, а пловдивският наставник извърши първата си смяна в 69-ата минута, когато в игра се появи Валери Домовчийски, който замени Анисе.

Щутгарт не можа да приеме пловдивчани в дома си на Мерцедес Бенц Арена заради концерт на Роби Уилямс и така „швабите“ играха с пловдивчани на Комтех Арена в Аспах. „Канарчетата“ се радваха и на солидна агитка, която скандираше и окуражаваше горещо любимците през цялата среща.

Българският тим показа повече от добра игра през първите 45 минути, като не пловдивчани достигнаха до няколко чисти положения, а само малшансът им попречи да поведат в резултата. Още в 3-ата минута Тодор Неделев имаше възможност да стреля, но се засуети , комбинира с Огнянов, но Максим се върна и опасността бе преустановена. Последваха минути, в които „швабите“ упражниха известен натиск, в основата на който бе Ибрахима Траоре, Александру Максим и Георг Нийдермайер, но възпитаниците на Станимир Стоилов се справиха със ситуациите пред тяхната врата. В 10-ата минута Траоре центрира, но Какау остана под топката. Само шест минути след тази ситуация, Неделев получи топката и реши да отправи удар от дистанция. Това изненада немския страж Улрих, топката тупна коварно пред него, но Анисе се забави и така играчите на Щутгарт изчистиха. В 21-ата минута Максим центрира от корнер, отбраната на Ботев увисна и с топката игра Нийдермайер, ударът му обаче мина над напречната греда. Само минута след тази ситуация пред тима от града под тепетата се откри и една от най-чистите ситуации. Иршак пусна отличен пас, успореден на голлинията на вратата на Щутгарт, но нямаше футболист на българския тим, който да засече. Същевременно като по чудо Нийдермайер не си отбеляза автогол.

В 35-ата минута „канарчетата“ организираха нова чудесна атака. Неделев пое топката, напредна от дясно по атаката на своите, центрира в наказателното поле, а там се получи разбъркване. Удар можеше да отправи Мариян Огнянов, но той бе изпреварен от Нийдермайер. След това Анисе се засуети и закономерно Тасчъ го покри. В крайна сметка Улрих изби с крак топката и постави началото на контраатака за пловдивчани. Три минути след това, в 38-ата минута, Ромарио излезе на отлична позиция, стреля силно, но немският страж изби, топката попадна отново в Ромарио, но вторият му удар мина над гредата.

След почивката немците вдигнаха темпото значително и само в рамките на 5 минути създадоха няколко опасни атаки, в основата на които бе влезлият като резерва Мартин Харник, който замени Максим. Възпитаниците на Бруно Лебадия бяха далеч по-активният тим на терена, като още в 48-ата минута Траоре комбинира с Абделауе, който изпробва ефектен удар с пета, който обаче мина в страни от българската врата. В 61-ата минута Анисе напредна от дясно по атаката на Ботев, опита комбинация с Огнянов, но пасът му не бе добър и бранител на Щутгарт изчисти и постави начало на контраатака за немците, при която Харник центрира в наказателното поле, където малко не стигна на Какау да засече.

В 73-ата минута гол на „канарчетата“ бе отменен заради засада. Тошко Неделев центрира отлично в наказателното поле на Щутгарт. Бобан Грънчаров засече във вратата на Улрих, но попадението не бе зачетено, заради засада маркирана от страничния рефер.

В самия край на мача Станимир Стоилов пусна в игра Костов и Педро на местата съответно на Ромарио и Огнянов, а немците диктуваха темпото и събитията на терена.

В даденото от съдията продължение Ботев получи право да изпълни фаул. Всички футболисти на пловдивчани, начело със стража на тима Адам Стаховяк, отидоха в наказателното поле на Щутгарт, а Неделев центрира. Играч на домакините обаче скочи най-високо и изчисти. В следващата минута Луис Педро направи инфарктен пропуск. Топката стигна до него пред вратарското поле, но пазителят на вратата на Щутгарт успя да се намеси авторитетно и да спаси.

Така срещата завърши при 0:0.

Стартови състави:

Щутгарт: 1. Улрих, 2. Сакай, 3. Швааб, 5. Тасчъ (к), 6. Нийдермайер, 15. Бока, 16. Траоре, 20. Гентнер, 44. Максим, 18. Какау, 25. Абделауе.

Ботев Пловдив: 1. Стаховяк, 11. Христов, 83. Спрокел, 5. Грънчаров, 14. Минев (к), 16. Иршак, 71. Галчев, 8. Неделев, 15. Анисе, 22. Ромарио, 7. Огнянов

Дата на публикация: 9 август, 2013
Категория: Спорт
Ключови думи: Ботев Пловдив Щутгарт

Показване на още