Лазаровден е ! Христос възкреси Лазар

Лазаровден е ! Възкресяването на Лазар...На Лазаровден имен ден празнуват Лазар, Лазо, Лачо, Лъчезар, Лазарка, Лазарина...Православната църква отбелязва на 27 април църковния празник Лазаровден, който винаги е в предпоследната събота преди Великден.
По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден — Връбница (Цветница).
Лазаровден или Лазарница е християнски празник, кръстен на Свети Лазар.
В Новия Завет Лазар e ученик на Христос и брат на Мартa и Мария-Магдалина, кoготo Исус извежда от гроба и възвръща към живот.

Според преданието Лазар живее още 30 години и умира като епископ на гр. Китон (остров Кипър). Самото име на светеца е символ на здраве и дълголетие. На този ден се изпълняват обичаят лазаруване и поминалните обреди.

Според вярванията в Североизточна България на Връбница "разпускат, пускат умрелите" от гробовете. За да засвидетелстват почитта си към тях, устройва се Лазарската задушница.
още по темата
Лазаровден: Христос възкреси Лазар
На Лазаровден младите девойки стават моми за женене
0 коментара към статията 0 | Статията е разгледана 6514 пъти6514
19.04.2008


В навечерието на Лазаровден жените ходят на гробището, прекадавят и преливат с вино гробовете на своите близки и раздават за душите им рангелов кравай, жито.
Същата вечер или на Лазаровден всяка стопанка раздава в селото малки просфорки съобразно с броя на починалите, но винаги нечетно число.

Вярването за разпускането на мъртвите поражда и паленето на огън при гробовете, което се извършва преди изгрев слънце на Връбница.
В лазаруването участват моми и момичета, които започват да се готвят още от постите, групират се по възраст и по чети.

В четата има пеячки, шеталици, една от лазарките носи кошничка с яйца. Обхождат селото в събота от обяд и неделя до обяд, като влизат във всяка къща, пеят песен за всеки член от семейството. Играят несключено лазарско хоро. Стопаните ги даряват с яйца. Когато приключи лазаруването, лазарките си поделят събраното.
В българската традиция Лазаровден е празник на нивите, пасбищата и горите, но и празник на момичетата, които след като лазаруват могат публично да се момеят, да се обличат и държат така, че да ги харесват ергените, да имат любим, да се омъжват.
Денят се нарича още Лазарова събота, Лазарица, Лазар.

Дата на публикация: 27 април, 2013
Категория: История и нации
Ключови думи: На е Ден Лазар Лъчезар празнуват имен Лазаровден Възкресяването Лазарка Лазарина Лазо Лачо

Показване на още