Умирай само в краен случай (1978) - Епизод 1

„Умирай само в краен случай" е български сериен филм (криминален) от 1978 година на режисьора Милен Гетов по сценарий на Богомил Райнов. Оператор е Христо Вълев. Създаден е по романа на Богомил Райнов „Умирай само в краен случай". Музиката във филма е композирана от Иван Игнев.


Действието се развива в средата 70-те години. В централата на Българското разузнаване е постъпил доклад, в който се съобщава, че английският наркотрафикант Дрейк се опитва да изгради мрежа за движение на наркотици от Изток на Запад, като България ще бъде разпределителен пункт. Шефът на разузнаването смята, че зад Дрейк стои ЦРУ, което иска да компрометира страната в очите на международната общественост. Разузнавачът Емил Боев е изпратен в Лондон, за да проникне в организацията на Дрейк. Той се представя за моряк, който след безпаметно напиване е пропуснал да се качи на кораба си. Останал без всякакви документи, пребит до смърт в едно от заведенията на Дрейк, той е принуден да работи за наркотрафиканта. Дрейк представя българина на най-близките си сътрудници - Джо Райт, емигранта Милев и американеца Ларкин. При обсъждане на подробности на бъдещата операция, Боев и Милев застават един срещу друг. Разузнавачът отхвърля предложенията на емигранта като нереални и носещи риск. Скоро след това Милев е намерен убит, а Боев заема неговото място в организацията. Дрейк му възлага да разработи план за операцията в България. С цел да проучи обстановката и за да създаде надежден канал, Боев е изпратен в България. За негов придружител е избрана Линда Грей, певица в едно от заведенията на Дрейк. Вече в България заедно със своите колеги той съставя план, който да заблуди Дрейк за сигурността на канала за наркотици.

Роли във филма изпълняват актьорите: * Коста Цонев — Емил Боев * Барбара Брилска — Линда * Николай Бинев — Дрейк * Иван Кондов — Генералът * Петър Чернев — Борислав * Стефан Данаилов — Джо Райт * Ирена Карел — Бренда * Соня Маркова — Дорис * Красимира Петрова — Кети * Иван Налбантов — Майк * Любомир Бъчваров — Ларкин * Андрей Чапразов — Мортан * Йосиф Сърчаджиев * Станислав Пищалов * Светозар Неделчев * Иван Попов * Добри Добрев * Иван Веселинов * Пламен Георгиев * Нели Милкова * Никола Дачев * Стефан Георгиев

Дата на публикация: 22 април, 2013
Категория: Трейлъри и анимация
Ключови думи: Български Филми

Показване на още