Речта на Президента Росен Плевнелиев 21.02.2013

Най-важното, което президентът каза в изявлението си, бе, че е готов да създаде служебен кабинет. Още утре той свиква консултации с парламентарно представените партии. Неговото намерение е да се срещне с всички накуп, а не поотделно, за да се избегне съмнението, че има някакви скрити договорки. Президентът обеща да спазва стриктно Конституцията. В понеделник той ще връчи проучвателен мандат на ГЕРБ и така ще се изредят и останалите парламентарно представени партии.

Росен Плевнелиев ще държи служебното правителтво да гарантира честни избори. Той каза още, че ще бъде създаден обществен съвет, в който и гражданските организации и други - като синдикати, работодатели и други да участват в него, за да очертаят най-важните проблеми, които трябва да реши това служебното правителство.

Президентът се обърна към протестиращите, като обясни, че част от проблемите, които те искат да бъдат разрешени, ще се отложат с няколко месеца, защото са свързани със законодателни промени. Плевнелиев коментира и искане на протестиращите за свикване на Велико народно събрание. От думите му се разбра, че той не е привърженик на Велико народно събрание. Защото според него едно Велико народно събрание трябва да бъде много добре подготвено, да има широк обществен консенсус, за да може да изпълни наистина своята роля.
Стабилността на държавата е по-важна от всичко друго, каза Плевнелиев. Правителството според него трябваше да си довърши мандата. Той добави, че е бил изненадан от подадената от Борисов оставка.

„В ситуация на криза партиите, политиците са тези, които трябва да покажат държавническо поведение. Най-важното сега е да не застрашаваме гражданския мир, правовата държава и демократичното устройство. Никой няма да спечели от това. Ще загубим всички ние, ще загубят и децата ни. Политическите партии да призоват публично своите симпатизанти и привърженици да избягват провокации и да се придържат към обществения ред", каза президентът.

Държавният глава настоя политическите партии в този парламент да не абдикират от своята отговорност към гражданите и да продължат своята работа в парламента до приключване на консултациите и процедурата, предвидена в Конституцията.

Дата на публикация: 21 февруари, 2013
Категория: Друго
Ключови думи: На Росен речта Плевнелиев президента 21.02.2013

Показване на още