Задържаните след протестите във вторник отиват на съд - bTV Новините 20.02.2013

Двайсеимата арестувани дойдоха в съда под полицейска охрана. Малцина признаха, че са били на протеста. Повечето твърдяха, че са попаднали зад решетките по случайност - просто защото се оказали на неподходящото място в неподходящото време.
„ Аз се прибирам от работа а те с палката ме нападнаха”, оплака се Христо Димитров, който е един от задържаните.
Друг арестуван Людмил Грънчаров каза, че само веднъж са го ударили, в самата суматоха. Той допълни, че в районното са се държали „съвсем добре”.” Но как да докажа че съм невинен?”, пита се Грънчаров.
„Първо ме удариха два - три пъти с палки и после на булеварда там, насред Македония ме арестуваха. За какво? На какво основание? По главата ме удряха, по гърба”, допълни Христо Димитров.
Полицаите обаче твърдят, че задържаните са вандалствали из софийските улици, чупели са витрини и обръщали кофи за боклук. Затова поискаха съдът или да глоби нарушителите, или да ги прати да полагат обществено полезен труд.
„Не сме провокирали полицаите, само псувахме. Не сме хвърляли камъни, аз си метнах бирата по полицаите когато вече бяха направили кордон и бяха си счупили палката в едно момиче. Смятам, че не е нормално да удряш жена”, добави приятел на един от протестиралите
Равносметката след арестите снощи обаче сочи, че мнозина са задържани без вина и по грешка. Съдът оправда деветима, глоби трима с по 150 лева и прати един за седем дни в ареста.

Дата на публикация: 20 февруари, 2013
Категория: Друго
Ключови думи: На във съд след btv новините 20.02.2013 отиват протестите Задържаните вторник

Показване на още