Пресконференция на министър-председателя Бойко Борисов 19.02.2013

От първи март може да се намали цената на тока с 8 на сто, ако ДКЕВР се съгласят. Това заяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет след нетипичната тридневна омерта, на която се бе подложил.
В началото на изявлението си той обясни, че в кабинета е получено писмо от инициативен комитет с искания по темата енергетика със седем точки.
Добави, че още днес ще бъде отнет лиценза на ЧЕЗ. Изявлението на Борисов бе направено след като час по-рано прокуратурата препоръча същата мярка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Държавното обвинение потвърди, че компанията е извършвала системни нарушения на лиценза, включително при отчитането на тока.
„Има доста работа и криминална полиция – има електромери, които се манипулират. Понеже накрая трябва да излезе сметката – инкасаторите пипат един електромери за сметката на други. Това, че са закупили трифазни електромери, които са на цената на 4-5, които не вършат работа, ДКЕВР умишлено не са го хванали, отива като признат разход на сметката на потребителите”, обясни Борисов.
Той се обяви категорично против преминаването на ЕРП-ата в ръцете на държавата. „Ако се национализират, трябва да платим каквото са платили навремето с данъците и разходите, които ще ни предоставят и всички инвестиции, които по книга са направили. Тука ще видите колко жалък е Чърчил , който казва, че ще национализираме. Това са няколко милиарда само за ЕРП-ата”.
На пресконференцията на Борисов присъства и представител на протестиращите хора. Това е Диана Кънева, която призова хората на улицата да не се поддават на провокации.

Дата на публикация: 19 февруари, 2013
Категория: Друго
Ключови думи: На Бойко Борисов министър Пресконференция прдседатела 19.02.2013

Показване на още