Взривиха автобус с евреи в Бургас - Терористичен атентат - Репортажи от Видео Клип - 18 юли 2012 г.

Взривиха автобус с израелски туристи на летище Бургас, има жертви и десетки ранени.

Автобус с 40 израелски туристи бе взривен на летище "Сарафово" в Бургас. Експлозията е станала около 17.30 часа на 18 юли. По официална информация са загинали шест души, а над 30 са били ранени, сред които има и една българка. По непотвърдени данни жертвите са седем. Сред загиналите по всяка вероятност има и един българин. Това е шофьорът на автобуса, който е трябвало да превози туристите до Слънчев бряг, съобщи управителят на фирмата превозвач, цитиран от bTV. Младият мъж се казва Мустафа и е от благоевградското село Юруково.

Българските власти работят по версия за извършен терористичен атентат. Летището на Бургас е временно затворено, всички полети са пренасочени към Летище-Варна.

Според първоначалните информации от разследването взривът е бил в багажното отделение на автобуса, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. От взривната вълна са пострадали още три автобуса на паркинга на летището. Инцидентът е станал в периферията на летище „Сарафово", на около стотина метра от пътя Бургас-Варна.

Oфициално до момента никой не е поел отговорност за атентата, заяви министър Цветанов.

Според премиера на Израел Бенямин Нетаняху има признаци, че Иран стои зад бомбения атентат в Бургас.

Междувременно радикалната ливанска групировка „Хизбула" отрече да има нещо общо с терористичния акт, съобщи арабският Първи телевизионен канал.

Заради атентата на летище „Сарафово" бяха засилени мерки за сигурност по всички български летища, пристанища, авто и жп гари по разпореждане от транспортното министерство. Поради завишените мерки за сигурност, Министерството на транспорта, информационните технологиии съобщенията съветва всички хора, на които им предстои полет, да се явяват най-малко 2 часа по-рано на летището, се казва в съобщение на ведомството. Поради засилените мерки за сигурност временно ще бъде ограничен достъпът на хората, посрещащи и изпращащи пътниците.

Туристите са пристигнали в България от Тел Авив с чартърен полет №392 на авиокомпания „Еър Виа" в 16.43 ч. българско време. На борда на самолета по предварителни данни са пътували 154 пътници, от които 146 възрастни и 8 деца. Те е трябвало да бъдат превозени с три автобуса до Слънчев бряг.

Според официалната информация след експлозията 32-а души са приети в болници. От тях четирима са в много тежко състояние, 18 са в тежко, а останалите са с по-леки травми. Четиримата най-тежко пострадали вече са оперирани и са в реанимация, заяви директорът на ВМА ген.-майор Стоян Тонев, който бе в бургаската болница заедно с министъра на здравеопазването Десислава Атанасова.

„Действията на колегите от Бургас са перфектни при кризисна обстановка. Нашите екипи се включиха веднага в работа. Донесохме и кръв и кръвни продукти. Положението е под контрол", заяви още ген.-майор Тонев.

Юлия Андреева от пресцентъра на болничното заведение съобщи, че две бременни жени също са сред пострадалите, техните наранявания са леки. Леко пострадало е и едно дете. Всички, приети в болницата, остават в лечебното заведение, добави още тя.

Андерева съобщи пред Дарик и за една българка сред ранените от взрива на бургаското летище. Тя е представител на туроператорската фирма, организирала почивката на израелските туристи. Жената е настанена в ушно отделение, с нарушен слух следствие на силния взрив в автобуса. Сред пострадалите от ударната вълна има и двама руснаци.

Фирмата, чийто автобус e взривен, е „Дора турс". Израелските граждани е трябвало да почиват в Слънчев бряг.

Туроператорската фирма, която е организирала 10-дневната почивка на израелските туристи, проверява поименно със списък на летището оцелелите от взрива. На летището сред журналисти е била разпространена информация за това, че е имало обаждане за две бомби в туроператорската фирма малко преди взрива на автобуса. Информацията обаче не е потвърдена.

Дата на публикация: 19 юли, 2012
Категория: Новини
Ключови думи: с в г. 2012 Бургас Автобус Юли 18 Взривиха евреи Атентат Терористичен Репортажи

Показване на още