Петер Карл Фаберже - (Peter Carl Fabergе) - 166 години от Рождението му Празнуваме с Google

Peter Carl Fabergé Wiki, Google Doodle, Easter Eggs - 166 години от рождението на Петер Карл Фаберже в Google
На 30 май 2012 г. Google отбелязва 166 години от рождението на прочутия руски бижутер Петер Карл Фаберже (Peter Carl Fabergé)- с истинско име - Карл Густавович Фаберже.

Един от най-прочутите ювелири на всички времена е Петер Карл Фаберже.Той натрупва популярност с "Яйцата на Фаберже" – колекцията от бижутерийни изделия с формата на яйце, изработени за руските царе. 54 от тях са създадени специално за цар Александър III и Николай II, седем са за московската фамилия Келч, други пък се считат за изработка за частни колекционери (периода 1885-1917).

Самият Густав Фаберже наследява страстта към изработката на бижута от баща си, който е със същата професия. Роден на 30 май 1846 г., Густав получава работилницата през 1870 г. и скоро талантът му е забелязан в цял свят. Благодарение на невероятното си умение да изработва изящни предмети от злато, сребро, топаз, кристал, той натрупва известност във владетелските дворове на цяла Европа.
Много любопитна е и историята на "яйцата на Фаберже" – през 1885 г. император Александър III му поръчва декоративно великденско яйце за подарък за съпругата си. След като вижда първото, той моментално поръчва още и всяка година до смъртта й през 1894 г., Мария Фьодоровна получава по едно. По-късно цар Николай II иска същия дар за майка си и за своята съпруга Александра Фьодоровна.

Така Фаберже изработва общо 54 великденски яйца, отделно има и такива подарени на други членове на императорското семейство, някои пък се считат за изработени специално за частни колекционери. Днес, със сигурност са запазени поне 45 яйца, като сред тях има такива с миниатюра на сибирски влак, кокошка от цветно злато, часовник .След революцията Фаберже продава имуществото си и напуска Русия, а скоро след това умира в изгнание в Швейцария.

Дата на публикация: 30 май, 2012
Категория: Новини
Ключови думи: Google с от му Години Карл carl петер Празнуваме Рождението Фаберже (Peter Fabergе) 166

Показване на още